Hooikoorts

Het is lente, de zon schijnt, de bloemen staan in bloei, genieten maar! Helaas is deze periode van het jaar niet voor iedereen een pretje. De lente, maar ook de zomer is namelijk de perfecte tijd voor een hooikoortsallergie om zich te ontwikkelen. Deze bekende allergie kan voor vervelende klachten zorgen, zoals een verstopte neus, traanogen en een jeukend gehemelte. Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking heeft tijdens een periode van een aantal jaar last van lichte tot ernstige hooikoortsklachten.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen waarbij vervelende klachten als niezen, jeukende ogen en benauwdheid ontstaan. De term hooikoorts wordt gebruikt voor de medische omschrijving van allergische rinitis. Er is sprake van allergische rinitis bij een ontsteking aan het neusslijmvlies, bijvoorbeeld door een overgevoeligheid door bepaalde allergenen. De symptomen van deze ontsteking kunnen lijken op een verkoudheid, maar toch hebben ze minder gemeen dan je misschien denkt. Het verschil tussen deze twee zit hem namelijk in de oorzaak: waar een virus de boosdoener is bij een verkoudheid, zijn rondzwevende pollen (stuifmeel) de oorzaak bij een hooikoortsallergie.

Welke codes zijn er?

Code groen

Het is gunstig weer om naar buiten te gaan. Er zijn weinig pollen in de lucht, de temperatuur is aangenaam en er is weinig tot geen neerslag.

Code oranje

Je kunt mogelijk hooikoortsklachten ervaren. Tevens kan het weer wisselvallig zijn met matige temperaturen of enige neerslag.

Code rood

Het is geen goede dag om naar buiten te gaan. Of er zijn veel pollen in de buitenlucht of het weer is slecht vanwege lage temperaturen en veel neerslag.

Wanneer onstaat hooikoorts?

De ontsteking of prikkeling van de slijmvliezen in de keel, neus of ogen wordt veroorzaakt door contact met eerdergenoemde allergenen (pollen). Deze zorgen ervoor dat het immuunsysteem aan het werk gaat en zogenaamde mestcellen produceert, die onterecht het stofje histamine vrijgeven.

Histamine is een lichaamseigen stof, maar kan toch kwaad wanneer er te veel in ons lichaam van aanwezig is. Is de waarde van histamine in je lichaam hoger dan de standaard waarde, dan kun je last krijgen van verschillende hooikoortsklachten. Denk hierbij aan niezen of een loopneus: enkele veelvoorkomende symptomen van de allergie. Vandaar dat het gebruiken van medicijnen met antihistamine vaak wordt aangeraden bij hooikoorts.

Tips bij hooikoorts

Hoewel het geen pretje is om last te hebben van hooikoorts, is het niet al te moeilijk om de symptomen te behandelen of om deze zelfs te voorkomen. Zo kun je door op tijd te beginnen met het innemen van hooikoortsmedicijnen met antihistamine de ergste klachten voor zijn. Naast medicijnen, kunnen de volgende 7 tips helpen bij hooikoorts klachten:

  1. Ga je naar buiten? Draag dan een zonnebril om te vermijden dat het stuifmeel in je ogen terecht komt.
  2. Smeer met vaseline rond de neus en ogen om zo pollen ‘op te vangen’.
  3. Blijf zoveel mogelijk binnen.
  4. Houd de ramen en deuren gesloten.
  5. Zorg dat het huis volledig pollenvrij is, zodat je daar geen last hebt van hooikoortsklachten. Dit doe je door bijvoorbeeld een luchtreiniger aan te schaffen.
  6. Hoe verleidelijk het ook is: wrijf vooral niet in je ogen bij jeuk. Zo verspreid je juist het stuifmeel. Gebruik in plaats daarvan een vochtig, koud washandje.
  7. Neem een douche voor het slapengaan en kam je haar zorgvuldig. Zo voorkom je dat achtergebleven stuifmeel op het hoofdkussen terecht komt en je nachtrust verstoort! 

Wanneer begint hooikoorts?

Mensen met een hooikoortsallergie kunnen de hevigste klachten verwachten tussen maart en september. Afhankelijk van het type pollen dat de allergie veroorzaakt, kan de piekperiode per persoon verschillen.

Hoe lang duurt hooikoorts?

Ook dit is per persoon verschillend. Het ligt namelijk volledig aan de bloeiperiode van de planten en grassen waar je allergisch voor bent. Ben je slechts allergisch voor één pollensoort? Dan kun je er binnen de kortste keren vanaf zijn. Maar wanneer je allergisch bent voor vrijwel alle soorten pollen, dan kun je zomaar eens 7 tot 9 maanden rondlopen met klachten. 

Wat zijn pollen?

Pollen, ook wel stuifmeel genoemd, zijn de mannelijke voortplantingsorganen van planten, bomen en grassen waarmee de vrouwelijke ‘organen’ worden bestoven. Dit bestuiven gebeurt door insecten en door de wind wanneer deze de pollen mee voert. Wanneer grassen, bloemen en planten dus in bloei staan, is de kans op hooikoorts erg groot. Dit in de lucht rondvliegende stuifmeel komt namelijk ontzettend gemakkelijk op ons gezicht en onze handen terecht.

Wat is een allergie?

Een allergie is een reactie van het afweersysteem op stoffen die lichaamsvreemd zijn en dus van buitenaf komen. Deze stoffen worden ook wel allergenen genoemd. Op zichzelf hoeven deze niet schadelijk te zijn: daarom hebben sommige mensen wel last van allergieën, maar anderen niet.

Wat is een allergeen?

Allergenen zijn bepaalde bestanddelen van natuurlijke of kunstmatige stoffen. Bij sommige mensen kunnen deze een allergische reactie opwekken. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een notenallergie of een huisstofmijt allergie.

Een allergeen kan dus van alles zijn: zo vallen dierenharen in de categorie, maar dus ook pollen en eiwitten. Je kunt deze inademen, binnen krijgen door middel van eten, geïnjecteerd krijgen of ermee in aanraking komen (contact allergenen). Het lichaam maakt tegen deze allergenen antistoffen aan. De mate waarin het lichaam erop reageert kan variëren tussen mild en ernstig, waarbij anafylaxie de heftigste lichamelijke reactie is.

Wat is anafylaxie?

Anafylaxie is een medische term voor een overgevoeligheidsreactie van het lichaam. Denk hierbij aan het tóch in contact komen met pinda’s wanneer je een pinda-allergie, of soms zelfs door een wespensteek. Bij deze reactie komen grote hoeveelheden histamine en cytokinen vrij in het lichaam. In te grote hoeveelheid kunnen deze tot ernstige complicaties leiden. Daarom is het belangrijk om direct te handelen in dit soort situaties. Anafylaxie heeft verschillende symptomen, waaronder druk op de borst, een verlaagde bloeddruk, een zwelling in de keel en jeuk op het lichaam.

Ben ik allergisch voor pollen?

In het hooikoortsseizoen kom je daar snel genoeg achter wanneer je last hebt van de verschillende hooikoorts symptomen. Genen en dus aanleg spelen hierbij ook een rol. Heeft een familielid of misschien zelfs meerdere mensen in jouw familie last van pollenallergie? Dan is er een grote kans dat jij ‘m ook ontwikkelt.

Om de allergie vast te stellen bestaan er verschillende methoden. Deze worden door een huisarts uitgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld door het verrichten van een bloedonderzoek of een allergietest op de huid (IgE bepaling). Zo kan er aangetoond worden of het afweersysteem reageert op de allergenen.

Gelukkig zijn er verschillende manieren en zelfzorgmiddelen voor de behandeling van hooikoorts. Denk hierbij aan neusspray of oogdruppels, deze zijn gemakkelijk te verkrijgen bij de drogist of apotheek. Sommige mensen kiezen ervoor om bijvoorbeeld immunotherapie te ondergaan als behandeling voor hooikoorts.

Wat is het hooikoortsseizoen?

Simpel gezegd is het hooikoortsseizoen de gehele periode wanneer de bloemen, grassen en planten in bloei staan. Deze periode begint redelijk vroeg in het jaar: net na de winter, zo rond de maanden februari of maart. En dat is pas het begin! De meeste mensen hebben namelijk last van hooikoortsklachten tot en met de maand september.

Uiteraard kan de aanwezigheid en hevigheid van de symptomen per persoon verschillen. Het ligt namelijk maar net aan de soort(en) pollen waar je allergisch voor bent. Het hooikoortsseizoen heeft ook piekmaanden: vaak loopt dit van eind mei tot en met de maand juli, dan staan de meeste grassen namelijk in bloei.

Of je hooikoortsklachten kunt verwachten de komende dagen is te zien in onze hooikoortsradar. 

Wanneer heb je hooikoorts?

Je bent de pineut wanneer je een allergie hebt voor het stuifmeel van planten, bomen en grassen. Komt het stuifmeel in aanraking met de slijmvliezen in je mond, keel of ogen en krijg je last van vervelende hooikoortsklachten? Dan kun je er bijna zeker van zijn. Twijfel je? Doe de hooikoortstest én ga eens op consult bij de huisarts. Een huisarts kan namelijk door middel van onderzoek en/of een allergietest al snel vaststellen of het om hooikoorts gaat. Ook kan hij of zij je advies en informatie geven met betrekking tot het gebruik van de juiste medicijnen.

Hooikoorts alert