Hooikoorts

Het is lente, de zon schijnt, de bloemen staan in bloei, genieten maar! Helaas is deze periode van het jaar niet voor iedereen een pretje. De lente, maar ook de zomer is namelijk de perfecte tijd voor een hooikoortsallergie om zich te ontwikkelen. Deze bekende allergie kan voor vervelende klachten zorgen, zoals een verstopte neus, traanogen en een jeukend gehemelte. Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking heeft tijdens een periode van een aantal jaar last van lichte tot ernstige hooikoortsklachten.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen waarbij vervelende klachten als niezen, jeukende ogen en benauwdheid ontstaan. De term hooikoorts wordt gebruikt voor de medische omschrijving van allergische rinitis. Er is sprake van allergische rinitis bij een ontsteking aan het neusslijmvlies, bijvoorbeeld door een overgevoeligheid door bepaalde allergenen. De symptomen van deze ontsteking kunnen lijken op een verkoudheid, maar toch hebben ze minder gemeen dan je misschien denkt. Het verschil tussen deze twee zit hem namelijk in de oorzaak: waar een virus de boosdoener is bij een verkoudheid, zijn rondzwevende pollen (stuifmeel) de oorzaak bij een hooikoortsallergie.

Welke codes zijn er?

Code groen

Het is gunstig weer om naar buiten te gaan. Er zijn weinig pollen in de lucht, de temperatuur is aangenaam en er is weinig tot geen neerslag.

Code oranje

Je kunt mogelijk hooikoortsklachten ervaren. Tevens kan het weer wisselvallig zijn met matige temperaturen of enige neerslag.

Code rood

Het is geen goede dag om naar buiten te gaan. Of er zijn veel pollen in de buitenlucht of het weer is slecht vanwege lage temperaturen en veel neerslag.

Wanneer onstaat hooikoorts?

De ontsteking of prikkeling van de slijmvliezen in de keel, neus of ogen wordt veroorzaakt door contact met eerdergenoemde allergenen (pollen). Deze zorgen ervoor dat het immuunsysteem aan het werk gaat en zogenaamde mestcellen produceert, die onterecht het stofje histamine vrijgeven.

Histamine is een lichaamseigen stof, maar kan toch kwaad wanneer er te veel in ons lichaam van aanwezig is. Is de waarde van histamine in je lichaam hoger dan de standaard waarde, dan kun je last krijgen van verschillende hooikoortsklachten. Denk hierbij aan niezen of een loopneus: enkele veelvoorkomende symptomen van de allergie. Vandaar dat het gebruiken van medicijnen met antihistamine vaak wordt aangeraden bij hooikoorts.

Tips bij hooikoorts

Hoewel het geen pretje is om last te hebben van hooikoorts, is het niet al te moeilijk om de symptomen te behandelen of om deze zelfs te voorkomen. Zo kun je door op tijd te beginnen met het innemen van hooikoortsmedicijnen met antihistamine de ergste klachten voor zijn. Naast medicijnen, kunnen de volgende 7 tips helpen bij hooikoorts klachten:

 1. Ga je naar buiten? Draag dan een zonnebril om te vermijden dat het stuifmeel in je ogen terecht komt.
 2. Smeer met vaseline rond de neus en ogen om zo pollen ‘op te vangen’.
 3. Blijf zoveel mogelijk binnen.
 4. Houd de ramen en deuren gesloten.
 5. Zorg dat het huis volledig pollenvrij is, zodat je daar geen last hebt van hooikoortsklachten. Dit doe je door bijvoorbeeld een luchtreiniger aan te schaffen.
 6. Hoe verleidelijk het ook is: wrijf vooral niet in je ogen bij jeuk. Zo verspreid je juist het stuifmeel. Gebruik in plaats daarvan een vochtig, koud washandje.
 7. Neem een douche voor het slapengaan en kam je haar zorgvuldig. Zo voorkom je dat achtergebleven stuifmeel op het hoofdkussen terecht komt en je nachtrust verstoort! 

Wanneer begint hooikoorts?

Mensen met een hooikoortsallergie kunnen de hevigste klachten verwachten tussen maart en september. Afhankelijk van het type pollen dat de allergie veroorzaakt, kan de piekperiode per persoon verschillen.

Hoe lang duurt hooikoorts?

Ook dit is per persoon verschillend. Het ligt namelijk volledig aan de bloeiperiode van de planten en grassen waar je allergisch voor bent. Ben je slechts allergisch voor één pollensoort? Dan kun je er binnen de kortste keren vanaf zijn. Maar wanneer je allergisch bent voor vrijwel alle soorten pollen, dan kun je zomaar eens 7 tot 9 maanden rondlopen met klachten. 

Wat zijn pollen?

Pollen, ook wel stuifmeel genoemd, zijn de mannelijke voortplantingsorganen van planten, bomen en grassen waarmee de vrouwelijke ‘organen’ worden bestoven. Dit bestuiven gebeurt door insecten en door de wind wanneer deze de pollen mee voert. Wanneer grassen, bloemen en planten dus in bloei staan, is de kans op hooikoorts erg groot. Dit in de lucht rondvliegende stuifmeel komt namelijk ontzettend gemakkelijk op ons gezicht en onze handen terecht.

Wat is een allergie?

Een allergie is een reactie van het afweersysteem op stoffen die lichaamsvreemd zijn en dus van buitenaf komen. Deze stoffen worden ook wel allergenen genoemd. Op zichzelf hoeven deze niet schadelijk te zijn: daarom hebben sommige mensen wel last van allergieën, maar anderen niet.

Wat is een allergeen?

Allergenen zijn bepaalde bestanddelen van natuurlijke of kunstmatige stoffen. Bij sommige mensen kunnen deze een allergische reactie opwekken. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een notenallergie of een huisstofmijt allergie.

Een allergeen kan dus van alles zijn: zo vallen dierenharen in de categorie, maar dus ook pollen en eiwitten. Je kunt deze inademen, binnen krijgen door middel van eten, geïnjecteerd krijgen of ermee in aanraking komen (contact allergenen). Het lichaam maakt tegen deze allergenen antistoffen aan. De mate waarin het lichaam erop reageert kan variëren tussen mild en ernstig, waarbij anafylaxie de heftigste lichamelijke reactie is.

Wat is anafylaxie?

Anafylaxie is een medische term voor een overgevoeligheidsreactie van het lichaam. Denk hierbij aan het tóch in contact komen met pinda’s wanneer je een pinda-allergie, of soms zelfs door een wespensteek. Bij deze reactie komen grote hoeveelheden histamine en cytokinen vrij in het lichaam. In te grote hoeveelheid kunnen deze tot ernstige complicaties leiden. Daarom is het belangrijk om direct te handelen in dit soort situaties. Anafylaxie heeft verschillende symptomen, waaronder druk op de borst, een verlaagde bloeddruk, een zwelling in de keel en jeuk op het lichaam.

Ben ik allergisch voor pollen?

In het hooikoortsseizoen kom je daar snel genoeg achter wanneer je last hebt van de verschillende hooikoorts symptomen. Genen en dus aanleg spelen hierbij ook een rol. Heeft een familielid of misschien zelfs meerdere mensen in jouw familie last van pollenallergie? Dan is er een grote kans dat jij ‘m ook ontwikkelt.

Om de allergie vast te stellen bestaan er verschillende methoden. Deze worden door een huisarts uitgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld door het verrichten van een bloedonderzoek of een allergietest op de huid (IgE bepaling). Zo kan er aangetoond worden of het afweersysteem reageert op de allergenen.

Gelukkig zijn er verschillende manieren en zelfzorgmiddelen voor de behandeling van hooikoorts. Denk hierbij aan neusspray of oogdruppels, deze zijn gemakkelijk te verkrijgen bij de drogist of apotheek. Sommige mensen kiezen ervoor om bijvoorbeeld immunotherapie te ondergaan als behandeling voor hooikoorts.

Wat is het hooikoortsseizoen?

Simpel gezegd is het hooikoortsseizoen de gehele periode wanneer de bloemen, grassen en planten in bloei staan. Deze periode begint redelijk vroeg in het jaar: net na de winter, zo rond de maanden februari of maart. En dat is pas het begin! De meeste mensen hebben namelijk last van hooikoortsklachten tot en met de maand september.

Uiteraard kan de aanwezigheid en hevigheid van de symptomen per persoon verschillen. Het ligt namelijk maar net aan de soort(en) pollen waar je allergisch voor bent. Het hooikoortsseizoen heeft ook piekmaanden: vaak loopt dit van eind mei tot en met de maand juli, dan staan de meeste grassen namelijk in bloei.

Of je hooikoortsklachten kunt verwachten de komende dagen is te zien in onze hooikoortsradar. 

Wanneer heb je hooikoorts?

Je bent de pineut wanneer je een allergie hebt voor het stuifmeel van planten, bomen en grassen. Komt het stuifmeel in aanraking met de slijmvliezen in je mond, keel of ogen en krijg je last van vervelende hooikoortsklachten? Dan kun je er bijna zeker van zijn. Twijfel je? Doe de hooikoortstest én ga eens op consult bij de huisarts. Een huisarts kan namelijk door middel van onderzoek en/of een allergietest al snel vaststellen of het om hooikoorts gaat. Ook kan hij of zij je advies en informatie geven met betrekking tot het gebruik van de juiste medicijnen.

Veel gestelde vragen over hooikoorts?

 • Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

  Hooikoorts is een allergische reactie van het lichaam op stuifmeel van grassen, bomen en kruiden. De symptomen verschillen per persoon, maar de meest voorkomende symptomen zijn:

  1. Niezen en loopneus
  2. Jeukende, tranende ogen
  3. Hoesten
  4. Kriebelhoest
  5. Vermoeidheid
  6. Hoofdpijn
  7. Verstopte neus
  8. Kortademigheid
  9. Keelpijn
  10. Huiduitslag

  De symptomen van hooikoorts kunnen variëren van licht tot ernstig. Sommige mensen hebben alleen een loopneus of jeukende ogen, terwijl anderen meer ernstige symptomen hebben, zoals kortademigheid of huiduitslag. In de meeste gevallen zijn de symptomen het meest ernstig in de lente en de zomer, als de stuifmeelkorrels het meest aanwezig zijn.

  Hoewel er geen medicatie is die hooikoorts volledig kan genezen, kunnen er medicijnen worden gebruikt om de symptomen te verlichten. Deze medicijnen kunnen antihistaminica, decongestiva of steroïden bevatten. Daarnaast kunnen mensen met hooikoorts ook hun levensstijl aanpassen om de symptomen te verminderen. Dit kan omvatten het vermijden van stuifmeelrijke gebieden, het dragen van een mondkapje buiten en het gebruik van een luchtreiniger in huis.

 • Is er vandaag hooikoorts?

  Of er vandaag hooikoorts is, hangt af van de weersomstandigheden, de stuifmeelconcentratie en de gevoeligheid van de persoon. Dat is precies wat hooikoortsalert.nl in kaart heeft gebracht.

  Om te bepalen of er vandaag hooikoorts is, kun je het beste de volgende stappen doorlopen:

  1. Check de weersomstandigheden. Hooikoorts is meer waarschijnlijk bij warm, droog en winderig weer.
  2. Kijk waar je bent. Hooikoorts is meestal het sterkst in de buurt van bomen, grassen en kruiden.
  3. Check de stuifmeelconcentratie. Dit kun je doen door de stuifmeelconcentratie te checken op websites zoals www.pollenradar.nl.
  4. Kijk of je symptomen hebt. Als je klachten hebt zoals jeukende ogen, neusverstopping, niezen of hoofdpijn, dan is er waarschijnlijk hooikoorts.

  Het is dus belangrijk om de weersomstandigheden, de stuifmeelconcentratie en je eigen symptomen in de gaten te houden om te bepalen of er vandaag hooikoorts is.

  Gelukkig hebben wij op hooikoortsalert.nl dit allemaal voor je op een rijtje.

 • Welke maanden last van hooikoorts?

  Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel van bomen, grassen en kruiden. Deze allergie komt het meeste voor in de lente en de zomer. In Nederland kunnen mensen van februari tot en met september last hebben van hooikoorts. De meeste klachten komen voor in de maanden april, mei en juni.

  1. Februari
  2. Maart
  3. April
  4. Mei
  5. Juni
  6. Juli
  7. Augustus
  8. September

  In de maanden februari, maart, juli en augustus is de kans op hooikoorts het kleinst. De kans op hooikoorts is het grootst in de maanden april, mei en juni. In deze maanden is er veel stuifmeel in de lucht waardoor mensen last kunnen krijgen van klachten zoals niezen, een loopneus, jeuk, rode ogen en een branderig gevoel in de ogen.

  Om de klachten te verminderen, is het belangrijk om de stuifmeelkalender in de gaten te houden. Hierin staat wanneer er veel stuifmeel in de lucht zit. Ook zijn er medicijnen die mensen kunnen gebruiken om de klachten te verlichten.

 • Wat is het beste middel tegen hooikoorts?

  De symptomen van hooikoorts kunnen erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er verschillende middelen die je kunt gebruiken om de symptomen te verlichten. Hieronder vind je een overzicht van de beste middelen tegen hooikoorts:

  1. Antihistaminica: Antihistaminica zijn medicijnen die je kunt gebruiken om de symptomen van hooikoorts te verlichten. Ze werken door de productie van histamine (een stof die je lichaam produceert tijdens een allergische reactie) te blokkeren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals tabletten, druppels en neussprays.
  2. Nasale corticosteroïden: Nasale corticosteroïden zijn medicijnen die je kunt gebruiken om de symptomen van hooikoorts te verlichten. Ze werken door de ontstekingen in je neus te verminderen. Ze zijn verkrijgbaar als neusspray.
  3. Ooglidzalf: Ooglidzalf is een zalf die je kunt gebruiken om de symptomen van hooikoorts te verlichten. Het helpt om de ontstekingen in je ogen te verminderen en je ogen te hydrateren.
  4. Luchtreinigers: Luchtreinigers zijn apparaten die lucht filteren en verversen. Ze helpen om de lucht in je huis schoon te houden.
  5. Neuszalf of neusspray. Er zijn diverse producten verkrijgbaar bij drogist, supermarkt of apotheek. Denk bijvoorbeeld aan een zalf zoals Nisita® neuszalf.
Hooikoorts alert