Heb ik hooikoorts?

Je stapt de deur uit en ja hoor… een flinke niesbui! Heb ik hooikoorts, ben ik verkouden of wat is de oorzaak van mijn de jeuk in mijn neus? Met de hooikoortstest bekijken we welke klachten mogelijk hooikoorts veroorzaakt hebben en wat je kunt doen om je klachten te verlichten. Het kan zijn dat je allergisch bent voor pollen (stuifmeel) en klachten hebt zoals: loopneus, verstopte neus, jeukende ogen of een pijnlijke keel.

Hoe weet je of je hooikoorts hebt? Doe de hooikoortstest!

Op basis van vijf korte vragen adviseren wij je wat je het best kunt doen bij jouw klachten en geven we je enkele handige tips om de hooikoortsklachten te verlichten.

Beantwoord de volgende vragen

  1. Heb je last van: Niesbuien, waterige neus (loopneus), jeuk in de neus of een verstopte neus?
  2. Heb je last van: Jeuk in je ogen of gehemelte?
  3. Heb je last van: Kortademigheid of een droge pijnlijke keel?
  4. Heb je last van: Hoesten, koorts of spierpijn?
  5. Heb je last van: Hoofdpijn of zeurderig gevol van een verstopt hoofd tussen neus en ogen?
Bekijk het advies

Onze adviezen bij jouw klachten

  • Vraag jouw lokale Kruidvat naar een passend advies en producten! Houd het weerbericht goed in de gaten, HATSJOE!

Vind hier alle informatie bij jouw hooikoortsklachten. Kom je er niet helemaal uit? Wij helpen je.

Hooikoorts alert

Wat is hooikoorts?

De term hooikoorts wordt gebruikt voor de medische omschrijving van allergische rinitis. Er is sprake van allergische rinitis bij een ontsteking aan het neusslijmvlies, bijvoorbeeld door een overgevoeligheid door bepaalde allergenen. De symptomen van deze ontsteking kunnen lijken op de klachten waar je last van krijgt bij een verkoudheid. Het grote verschil: een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, waar pollen (stuifmeel) de boosdoener zijn bij hooikoorts.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Zoals eerder genoemd, kan het hebben van een hooikoortsallergie verschillende symptomen met zich mee brengen. In het geval van hooikoorts, reageert het slijmvlies in de neus, ogen en mond op rondvliegende pollen (stuifmeel van bomen, grassen en struiken) met een allergische reactie. Het gevolg: het produceren van histamine, een stofje dat ervoor zorgt dat ogen gaan tranen, de neus een loopneus wordt, en niesbuien wel eindeloos lijken te duren.

Kun je testen of je hooikoorts hebt?

Met zekerheid vaststellen of je een hooikoortsallergie hebt? Dat kan! Daar bestaan verschillende methoden voor. Deze worden door een huisarts uitgevoerd. Denk hierbij aan het doen van een bloedonderzoek, maar ook een allergietest op de huid kan uitwijzen of jij de pineut bent. Op deze manier kan er namelijk worden aangetoond of jouw afweersysteem reageert op de allergenen (pollen).

alert-triangle

Let op: De test is geen vervanging voor een huisartsconsult. De detectie van allergenen kan worden bepaald door een specialist en niet door deze test. Wat de test in kaart brengt is een mogelijke allergie en een advies bij jouw klachten.

Hooikoorts alert