Hooikoorts in juni

Juni is zo’n maand waarin je met zonnig, zomers weer veel mensen zult zien rondlopen met tranende ogen, een loopneus en heftige niesbuien. In sommige gevallen kan dit komen door een verkoudheid, maar veel hooikoortspatiënten zullen deze mensen gemakkelijk herkennen als lotgenoten. Omdat er flink wat stuifmeel in de lucht hangt door de bepaalde bloeiperiodes van bomen, struiken en gewassen, kan dit dus best een onaangename maand zijn wanneer je allergisch bent voor bepaalde pollen. 

Hooikoorts in de lente

Als aanloop naar de zomer, het hoogseizoen van hooikoorts, stijgt de pollenconcentratie in de lucht flink in de maand juni. Waar bepaalde grassen al volop in bloei staan rond deze tijd, starten andere boom- en plantsoorten ook langzaam met het produceren van stuifmeel. De bloeiperiode van de bepaalde soorten wordt dan ook beïnvloed door de huidige weersomstandigheden.

Bekijk ook onze pollenkalender voor een duidelijk overzicht van de actieve pollen per maand.

Welke allergieën kunnen opspelen in juni?

In de maand juni kunnen hooikoortspatiënten met een allergie voor de onderstaande pollensoorten last krijgen van een allergische reactie. Symptomen die kunnen opspelen in deze maand omvatten onder andere jeukende en/of tranende ogen, een loopneus, hoesten en veelvuldig niezen.

  • Boompollenallergie: in juni bloeien verschillende boomsoorten, waaronder de es, de beuk, de kastanje en de zomereik. Dat lijkt een flinke lijst, maar gelukkig zijn al deze boomsoorten slechts licht allergeen. De meeste mensen hebben dan ook geen of nauwelijks last van hooikoorts klachten door deze boomsoorten.
  • Graspollenallergie: heb je last van een graspollenallergie? Dan is straatgras hier onder andere verantwoordelijk voor. Straatgras vind je vrijwel overal op straat en groeit helaas bijna het hele jaar door. In juni kan straatgras – volop in bloei – flink wat hooikoorts gerelateerde symptomen veroorzaken. Daarnaast staat kweek en mais in bloei en in bepaalde maanden van het jaar, met name juni tot en met augustus, staat het graangras in bloei en kan het een sterke hoeveelheid allergenen afgeven.
  • Kruidpollenallergie: in de lentemaand juni geeft de kruidenplant klein graskruid pollen af. Het stuifmeel is dan ook flink allergeen. Heb je last van deze allergie? Dan kan de welbekende grote brandnetel ook voor hooikoortsklachten zorgen. Wees voorzichtig, want ook kan het aanraken van de plant erg vervelend zijn! De grote brandnetel kent een lange bloeiperiode: vanaf ongeveer juni tot en met de late herfstmaanden. 

Als eerst op de hoogte zijn? Wees alert!

Of je last krijgt van hooikoortsklachten, hangt sterk samen met de huidige weersomstandigheden. Daarom verzorgen wij een actueel hooikoortsbericht. Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht wanneer het wél of juist géén lekker weer is voor hooikoortspatiënten om erop uit te gaan? Schrijf je dan in voor de hooikoortsalert of plaats Hooikoortsalert.nl op je telefoon als hooikoortsapp.

Hooikoorts alert