Hooikoorts in november

Het hooikoortsseizoen is voorbij en de winter staat voor de deur. November is als herfstmaand gelukkig vrij mild – de pollenconcentratie in de lucht is aanzienlijk verlaagd. Daarentegen betekent dit niet dat je geen klachten meer kunt krijgen die op een hooikoortsallergie wijzen. Want, hoewel de meeste planten in de herfst een rustperiode hebben, is er toch een klein aantal grassen en boomsoorten actief. 

Hooikoorts in de herfst

Met de winter in aantocht beginnen de boompollen langzaam weer actief te worden. Gelukkig is dit wel het punt waarop de kruidenplanten met hun sterke allergenen niet meer actief zijn. Een hooikoortsallergie in de herfst wordt over het algemeen dus veroorzaakt door gras- en boomsoorten. Door de dalende temperaturen in deze periode kunnen veel andere gewassen en planten niet of zeer moeilijk groeien. Dat betekent minder kans op die vervelende niesbuien!

Bekijk ook de pollenkalender voor een duidelijk overzicht van de actieve pollen per maand.

Welke allergieën kunnen opspelen in november?

Wanneer je last hebt van hooikoorts, kunnen verschillende pollensoorten hier de oorzaak van zijn. Zo bestaan er verschillende typen pollenallergieën. In november kunnen mensen met de volgende allergieën klachten zoals niezen, een verstopte neus, hoesten en andere keelklachten ervaren: 

  • Graspollenallergie: ben jij de dupe van deze allergie? Dan heb je vast ervaren dat je hier een groot deel van het jaar last van kunt hebben. Met de lange periode waarin straatgras actief is, kun je er ook in een koudere maand als november bijna niet omheen. De grassoort is dan namelijk nog zeer actief.
  • Boompollenallergie: in november is boomsoort de es zeer actief. Dit is dan ook een van de boomsoorten waar mensen met hooikoorts of een boompollenallergie het meeste last van hebben. In bloei heeft deze boom ‘katjes’ die het stuifmeel produceren. De bloeiperiode kan flink verschillen en lang aanhouden.

Als eerst op de hoogte zijn? Wees alert!

Of je last krijgt van hooikoortsklachten, hangt sterk samen met de huidige weersomstandigheden. Daarom verzorgen wij een actueel hooikoortsbericht. Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht wanneer het wél of juist géén lekker weer is voor hooikoortspatiënten om erop uit te gaan? Schrijf je dan in voor de hooikoortsalert of plaats Hooikoortsalert.nl op je telefoon als hooikoortsapp.

Hooikoorts alert