Hooikoorts in augustus

Na de doorgaans twee heftigste maanden voor hooikoortspatiënten, juni en juli, staat een iets mildere maand voor de deur: augustus. Hoewel er nog flink wat grassen, boomsoorten en kruiden in bloei staan, neemt de pollenconcentratie in de lucht gestaag af. Toch kunnen veel mensen met een stuifmeelallergie te maken kunnen krijgen met vervelende klachten aan de neus, keel en/of ogen in deze maand. Soms kan dit duiden op een (onschuldige) verkoudheid. Maar wanneer je de afgelopen maanden ook al flink aan het niezen bent geweest, is er een grote kans dat jouw hooikoortsallergie je nog even niet met rust zal laten. 

Hooikoorts in de zomer

In augustus kennen verschillende boomsoorten, planten en gewassen hun bloeiperiode, wat ervoor zorgt dat de pollenconcentratie in de lucht nog vrij hoog kan zijn. 

Bekijk ook onze pollenkalender voor een duidelijk overzicht van de actieve pollen per maand.

Welke allergieën kunnen opspelen in augustus?

Wanneer je last hebt van hooikoorts, kunnen verschillende pollensoorten hier afzonderlijk de oorzaak van zijn. In augustus zijn er voornamelijk plant- en grassoorten actief, waarvan sommigen volop in bloei staan. Symptomen die kunnen opspelen in deze maand omvatten onder andere jeukende, tranende ogen, een loopneus, hoesten en/of benauwdheid en veelvuldig niezen. In augustus kunnen mensen met de volgende pollenallergieën klachten ervaren: 

  • Graspollenallergie: heb je last van een graspollenallergie? Dat heb je dan onder andere te danken aan straatgras. Deze langbloeier is zo goed als het hele jaar actief en komt voor op een hoop plekken in Nederland. Zo kun je straatgras vinden op de straten, tussen stoeptegels en in perkjes bij bomen. In augustus staat de grassoort volop in bloei. Helaas kent ook kweek en mais ook hen bloei in augustus. Deze graangrassen kunnen van juni tot en met augustus een sterke hoeveelheid allergenen afgeven.
  • Kruidpollenallergie: kruidenplanten staan helaas bekend om het afgeven van een grote hoeveelheid stuifmeel. In augustus is het dan ook waarschijnlijk dat de bloeiende ambrosia en bijvoet je lastig kunnen vallen. Deze laatste wordt ook wel de vervelendste hooikoortsplant genoemd, omdat de ambrosia een grotere hoeveelheid pollen in de lucht verspreid dan de meeste grassen en planten. Ook kunnen klein graskruid en de grote brandnetel de boosdoener zijn van jouw hooikoortsklachten.

 

Als eerst op de hoogte zijn? Wees alert!

Of je last krijgt van hooikoortsklachten, hangt sterk samen met de huidige weersomstandigheden. Daarom verzorgen wij een actueel hooikoortsbericht. Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht wanneer het wél of juist géén lekker weer is voor hooikoortspatiënten om erop uit te gaan? Schrijf je dan in voor de hooikoortsalert of plaats Hooikoortsalert.nl op je telefoon als hooikoortsapp.

Hooikoorts alert