Hooikoorts in januari

Wanneer je tijdens winterse maanden last krijgt van klachten aan de neus, keel en ogen, vermoed je wellicht al snel dat je een verkoudheid te pakken hebt. Hoewel daar grote kans op is door de veranderingen in ons afweersysteem gedurende de winter, kunnen verschijnselen zoals een loopneus, jeukende ogen en veel hoesten ook duiden op een andere aandoening, namelijk: hooikoorts.

Hooikoorts in de winter

Een pollenallergie of hooikoorts treedt doorgaans op in de lente- en zomermaanden. In deze periode staan de meeste bomen, struiken en gewassen in bloei, en verspreidt het stuifmeel ervan zich gemakkelijk door de lucht. De bloeiperiode van verschillende planten wordt beïnvloed door de weersomstandigheden en dat betekent dat niet alle pollensoorten gelijktijdig actief zijn. Dit betekent ook dat sommige mensen met een specifieke pollenallergie in een winterse maand als januari ook hooikoortsklachten kunnen ervaren. 

Bekijk ook onze pollenkalender voor een duidelijk overzicht van de actieve pollen per maand.

Welke allergieën kunnen in januari opspelen?

Gelukkig is januari een vrij milde maand voor hooikoortspatiënten: er staan zeer weinig planten, bomen of grassen in bloei. De symptomen die je kunt ervaren zijn dan ook vrij mild en kunnen lijken op een verkoudheid. Daaronder vallen de volgende plant- en boomsoorten, welke voor de volgende allergieën kunnen zorgen:

  • Boompollenallergie: boomsoort de hazelaar is zeer actief en bloeit dan ook een groot deel van het jaar. Begint de bloei al vroeg van de Hazelaar, bijvoorbeeld door een zachte winter? Dan kun je hier in januari klachten van ervaren. Vooral door de klimaatverandering komt dit tegenwoordig vaker voor. Ook de els kent een lange bloeiperiode en valt je daardoor gemakkelijk lastig tijdens de wintermaanden.
  • Graspollenallergie: heb je last van een graspollenallergie? Dan is straatgras hier onder andere verantwoordelijk voor. Straatgras vind je bijna overal op straat, zoals in perkjes en tussen stoeptegels. De grassoort groeit helaas bijna het hele jaar door. Wanneer je allergisch bent een grassoort, dan ervaar je mogelijk klachten van meerdere soorten grassen. Deze hebben namelijk allergenen met elkaar gemeen. 

Ben je allergisch voor deze pollen en komen deze struiken of bomen al vroeg in bloei, dan heb je mogelijk jouw hooikoortsklachten daaraan te danken.

Als eerst op de hoogte zijn? Wees alert!

Of je last krijgt van hooikoortsklachten, hangt sterk samen met de huidige weersomstandigheden. Daarom verzorgen wij een actueel hooikoortsbericht. Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht wanneer het wél of juist géén lekker weer is voor hooikoortspatiënten om erop uit te gaan? Schrijf je dan in voor de hooikoortsalert of plaats Hooikoortsalert.nl op je telefoon als hooikoortsapp.

Hooikoorts alert