Hooikoorts symptomen

Hooikoorts kan bij iedereen verschillend tot uiting komen. De een blijft constant niezen en de ander heeft ontzettend jeuk in de ogen. We hebben alle klachten op een rijtje gezet en gecategoriseerd per lichaamsdeel: neus, ogen, keel en luchtwegen.

Oogklachten

vrouw jeukende ogen niezen

Veel mensen hebben last van oogklachten, zoals jeukende, branderige ogen die heel veel tranen. Lees hieronder wat je, per klacht, er aan kunt doen om deze te verlichten.

Jeukende ogen

Je kunt er gek van worden, jeukende ogen…. De allerbelangrijkste tip is om niet in je ogen te wrijven! Lees hier wat je kunt doen tegen deze gek-makende jeuk.

Behandeling van jeukende ogen

Om gek van te worden! De rondzwevende pollen veroorzaken een allergische oogontsteking die leidt tot jeuk en branderige, tranende ogen. Om de allergische reactie te behandelen en daarmee de jeuk te verzachten zijn er speciale oogdruppels verkrijgbaar.

Als je naast jeukende ogen ook last hebt van een loopneus, kun je een neusspray overwegen.

Om direct de jeuk in je ogen te verlichten, kun je een natte, koude washand nemen en deze zacht tegen de (gesloten) ogen drukken. Wrijven maakt de klachten vaak erger, probeer zo min mogelijk in je ogen te wrijven en houd je handen schoon om verdere ontsteking te voorkomen.

light-bulb

Tips bij jeukende ogen

 1. Contact vermijden met pollen is erg lastig. Op hooikoortsalert.nl lees je welke dagen geschikter zijn voor een buitenactiviteit of abonneer je op de gratis mailservice en ontvang elk week een vooruitblik welke dag(en) geschikt zijn voor een buitenactiviteit.
 2. Het dragen van een (zonne)bril wil bij sommigen helpen de jeuk te verminderen.
 3. Niet in de ogen wrijven en handen schoonhouden.
 4. Druk zachtjes een koude kompres tegen het ooglid.
 5. Gebruik een neuszalf of spray.
 6. Gebruik oogdruppels ter verlichting van de klachten.
 7. Overleg met drogist of huisarts of antihistaminica jouw klachten kunnen verlichten.

Tranende ogen

Wanneer de ogen overprikkeld raken gaat ze tranen. In het geval van hooikoorts zijn het de pollen die de ogen prikkelen. Na een paar minuten buiten wandelen voel je de tranen over je wangen lopen. Heel herkenbaar voor velen die last hebben van hooikoortsklachten.

Behandeling van tranende ogen

Na een paar minuten buiten wandelen voel je de tranen over je wangen lopen. Heel erg herkenbaar voor vele die last hebben van hooikoortsklachten. De pollen zweven in de lucht en landen ook op je kleding en handen. Wrijf dus niet in je ogen en houd te allen tijde je handen goed schoon.

Ook bij tranende ogen zijn er diverse zelfzorgproducten die de klachten kunnen verminderen. Vraag je huisarts of drogist naar de mogelijkheden van oogdruppels, neuszalf of neusspray.

 

light-bulb

Tips bij tranende ogen

 1. Gebruik een natte, koude washand om je ogen te kalmeren.
 2. Bij langer haar: steek dit op. De haren kunnen pollen opvangen en in je gezicht waaien.
 3. Overleg met huisarts of drogist of een antihistaminicum de klachten kan verminderen.
 4. Vlak na een fikse regenbui is de lucht gezuiverd en zullen je klachten minder zijn.

Krijg je traanogen van airco?

Je kunt ook tranende ogen krijgen door de lucht van airconditioning. Wanneer een verwarmde of een koele lucht te droog is kunnen je ogen gaan tranen omdat de omgeving te droog is.

Je kunt de omgeving vochtig(er) maken door waterbakjes aan de verwarming te hangen of een bakje water bij de airconditioning te plaatsen. Ook kun je ervoor kiezen om oogdruppels te gebruiken (kunsttranen).

Neusklachten

vrouw snuit neus in zakdoek bij hooikoorts

Heel veel mensen ervaren neusklachten bij hooikoorts. Variërend van een loopneus, droge neus tot een verstopte neus. Daarom hebben wij alle symptomen op een rijtje gezet met handige informatie, tips en behandeling.

Loopneus

Je kunt een loopneus hebben met heel dik maar ook heel waterig snot. Je neus loopt dan continue leeg, lijkt het wel. Hoe dan ook, erg vervelend als je continu je neus moet ophalen als je in de buitenlucht bent. Onderstand vind je informatie over een loopneus en wat je er tegen kunt doen.

Behandeling van loopneus

Veelvoorkomend is een snotneus, loopneus of waterige neus. Allemaal hetzelfde en ontzettend vervelend. Het vele snuiten of ophalen van de neus beschadigt daarbij ook nog eens het neusslijmvlies waardoor de irritatie groter wordt en kwaal erger.

Tweeledige aanpak bij loopneus.

De beste aanpak is tweeledig. Begin allereerst met een neuszalf die het neusslijmvlies herstelt en beschermt. Daarnaast kun je in overleg met de drogist bespreken welke behandeling van de oorzaak het beste bij jou past, bijvoorbeeld het gebruik van een neusspray of hooikoortstabletten.

light-bulb

Tips bij loopneus

 1. Probeer een neuszalf of neusspray om klachten te verlichten.
 2. Snuit zachtjes je neus en houd je handen schoon om verdere ontsteking te voorkomen.
 3. Je kunt eventueel buiten een mondkapje dragen om het contact met pollen te verminderen.
 4. Vermijd grasvlakten of bosrijke gebieden. Op hooikoortsalert bekijk je eenvoudig welke dag gunstig is om eropuit te trekken.

Verstopte neus

Ook als je je neus snuit, blijft deze verstopt aanvoelen. Een verstopte neus is erg vervelend zeker als je ook nog eens actief bezig wilt zijn. Onderstaand vind je handige informatie over wat je kunt doen bij een verstopte neus als gevolg van hooikoorts.

Behandeling van verstopte neus

Vaak zit eerst je linker- en dan je rechterneusgat dicht en dan weer andersom. Door de zwelling van het neusslijmvlies vernauwt de doorgang waardoor je het gevoel van een verstopte neus hebt.

Je kunt het slijmvlies laten slinken door gebruik te maken van een neuszalf of neusspray. Bovendien kun je met je drogist of huisarts overleggen of hooikoortstabletten of een neusspray (met antihistaminicum) kunnen helpen om de klachten te verminderen.

light-bulb

Tips bij verstopte neus

 1. Veel blijven drinken.
 2. Herstellende neuszalf gebruiken die het neusslijmvlies terug in balans brengt.
 3. Vermijd plekken met veel pollen zoals grasvlakten.
 4. Onthoud dat pollen overal aan blijven kleven (handen, haren en kleding), was je handen goed en laat je kleding zo min mogelijk buiten drogen.

Niezen

Hatsjoe! Je blijft maar niezen tijdens het hooikoortsseizoen en ook nog eens héél erg vaak. Let op, nies altijd in je elleboog! Onderstaand handige informatie wat je kunt doen bij een geprikkelde neus.

Behandeling van niezen

De grootste ergernis is bij velen het onophoudelijk blijven niezen. Drie keer is mooi weer, maar laat dat mooie weer nou net de oorzaak zijn van jouw niesbuien.

De beste methode om het niezen te verminderen is door het contact met pollen te minimaliseren. Je ademt de pollen uit de lucht in en deze veroorzaken de niesreactie. Door het gebruik van een neuszalf worden de pollen voor in de neus tegengehouden (ze plakken letterlijk in de zalf). Ook kun je vaseline rondom neus en ogen smeren, dit absorbeert de pollen.

light-bulb

Tips bij niezen

 1. Draag in uiterst geval een mondkapje of een zonnebril om het contact met pollen te minimaliseren.
 2. Wrijf niet in je neus en houd je handen schoon.
 3. Gebruik een neuszalf of neusspray met een vettige substantie om de pollen uit de lucht te vangen.
 4. Nies in je elleboog (om mogelijke verspreiding van virussen te voorkomen).

Keelklachten

man heeft keelpijn

Schrapen van je keel, jeuk in je keel of pijn bij slikken. Keelpijn komt in verschillende vormen en gradaties voor. Door het vele kuchen, schrapen, niezen en hoesten raakt het slijmvlies verder geïrriteerd waardoor je keelklachten kunt krijgen. Daarom onderstaande informatie bij een pijnlijke of droge keel.

Keelpijn

Droge hoest en irritatie in de keel leiden vaak tot een pijnlijke keel. Omdat keelpijn écht heel vervelend is hebben we handige tips over wat je kunt doen bij pijn in je keel als gevolg van hooikoorts.

Behandeling van keelpijn

Pijn bij slikken of een branderig gevoel in de keel kent vele oorzaken. Hooikoorts is er daar een van. Houd er rekening mee dat de klachten ook kunnen worden veroorzaakt door een infectie.

Keelpijn is goed te verlichten met diverse huis-tuin-en-keuken tips. Waaronder veel drinken en ijsjes eten. Het effect van zuigen op een ijsje of dropje versnelt het herstel van het oppervlak van de keel (slijmvliezen) en is ook nog eens erg lekker. Bij beginnende keelpijn wil een pastille of zuigtablet helpen. Hierbij kun je denken aan zelfzorgproducten verkrijgbaar in supermarkt en drogist.

light-bulb

Tips bij keelpijn

 1. Drinken is erg belangrijk (vermijd alcohol).
 2. Uiteraard niet roken of in stoffige omgevingen verblijven.
 3. Vermijd uiteraard ook gebieden waar veel pollen zijn (grasvlakte en bosrijke gebieden)
 4. Gorgelen met zoutwater wordt vaak genoemd ter ontsmetting.
 5. Pastilles kunnen de keelklachten verzachten.
 6. Bij beginnende keelpijn kun je pijnstillende zuigtabletten nemen.

Luchtwegen

man hoest bij luchtweg

Hooikoortsklachten uiten zich in de bovenste luchtwegen, zoals keel en neus. Droge hoest en benauwdheid komen ook vaak bij hooikoorts voor. Onderstaand vind je een overzicht van wat je bij deze hooikoortsklachten kunt doen en hoe je ze kunt verlichten.

Hoesten

Door de prikkeling van pollen in de luchtwegen ontstaat een hoestreactie. Deze is vaak erg droog en kan op den duur pijnlijk worden. Let op! Hoestklachten kunnen ook veroorzaakt worden door een verkoudheid of corona.

Behandeling van hoesten

Probeer het contact met pollen te minimaliseren. Wil je toch een lekkere wandeling maken, doe dit dan vlak na een regenbui of in de vroege ochtend. Het beste vermijd je bosrijke gebieden.  Je leest op hooikoortsalert.nl welke dag het beste is om lekker buiten te verblijven .

Het gebruik van een mondkapje kan het contact met pollen verminderen, ook het dragen van een zonnebril wordt wel eens geadviseerd. Bij een droge hoest raakt het slijmvlies verder geïrriteerd, probeer veel te blijven drinken en denk eens aan een keelpastille die verdere klachten moet voorkomen.

light-bulb

Tips bij hoesten

 1. Hoest altijd in je elleboog. Ben je niet zeker van de oorzaak van je hoest? neem dan contact op met je huisarts.
 2. Droge hoest of hoestbuien in de nacht? Houd de ramen in de slaapkamer gesloten en leg een extra kussen onder je hoofd (als je plat ligt vergroot dit de hoestprikkel).
 3. Contact vermijden met pollen is erg lastig. Op hooikoortsalert.nl lees je welke dagen geschikter zijn voor een buitenactiviteit of abonneer je op de gratis mailservice en ontvang elk week een vooruitblik welke dag(en) geschikt zijn voor een buitenactiviteit.

Benauwdheid

Klachten gerelateerd aan hooikoorts kunnen samengaan met benauwdheid. Allereerst is het belangrijk deze klachten te overleggen met je huisarts. Astmapatiënten hebben significant meer last van benauwdheid wanneer zij ook allergisch zijn voor pollen.

 

Behandeling van benauwdheid

Onduidelijk is waar de exacte oorzaak ligt van de benauwdheid. De samenloop van klachten in de bovenste luchtwegen kan het gevoel van benauwdheid geven. Hierbij kun je denken aan een pijnlijke keel met droge hoest gecombineerd met een verstopte neus.

Benauwdheid voelt enorm vervelend en kan ook beangstigend zijn. Overleg met je huisarts welke stappen je kunt ondernemen.

 

light-bulb

Tips bij benauwdheid

 1. Neem contact op met je huisarts om je benauwdheidsklachten te overleggen.
 2. Wrijf niet in je ogen of neus en houd je handen schoon.
 3. Pollen in de buitenlucht vermijden is erg lastig. Via de alert functie ontvang je gratis elk week een vooruitblik welke dag(en) meer of minder geschikt zijn voor een buitenactiviteit.
Hooikoorts alert