Hooikoorts in mei

Bij mensen met een hooikoorts allergie worden de symptomen verergerd door de aanwezigheid van bepaalde soorten pollen in de lucht. Naast de zomer, is het piekseizoen hiervoor de lente. Afhankelijk van de weersomstandigheden en het bloeiseizoen van de bepaalde planten, bomen en gewassen, kan mei een flink vervelende maand zijn voor hooikoortspatiënten. Vervelende klachten zoals een loopneus, tranende en/of jeukende ogen steken dan vaak de kop op.

Hooikoorts in de lente

Als aanloop naar de zomer, het hoogseizoen van hooikoorts, stijgt de pollenconcentratie in de lucht flink in de maand mei. Waar bepaalde grassen volop in bloei staan rond deze tijd, beginnen andere boom- en plantsoorten ook langzaam met het produceren van stuifmeel. De bloeiperiode van de bepaalde soorten wordt dan ook beïnvloed door de huidige weersomstandigheden. In de maand mei zijn dit vooral grassen en boomsoorten.

Bekijk ook onze pollenkalender voor een duidelijk overzicht van de actieve pollen per maand.

Welke allergieën kunnen opspelen in mei?

In mei kunnen hooikoortspatiënten met een allergie voor de onderstaande pollensoorten last krijgen van een allergische reactie. Symptomen die kunnen opspelen in deze maand omvatten onder andere jeukende en/of tranende ogen, een loopneus en veelvuldig niezen.

  • Boompollenallergie: in mei bloeien verschillende boomsoorten, waaronder de es, de beuk, de berk en de zomereik. Uit dit rijtje geeft slechts de berk sterkere allergenen af, wat voor hooikoortsklachten kan zorgen. De rest van de boomsoorten zijn gelukkig licht allergeen. 
  • Graspollenallergie: heb je last van een graspollenallergie? Dan is straatgras hier onder andere verantwoordelijk voor. Straatgras vind je vrijwel overal op straat en groeit helaas bijna het hele jaar door. In mei kan straatgras – volop in bloei – flink wat hooikoorts gerelateerde symptomen veroorzaken.
  • Kruidpollenallergie: in de lentemaand mei geeft de kruidenplant klein graskruid flink wat pollen af. Het stuifmeel is dan ook flink allergeen. Heb je last van deze allergie? Dan kunnen andere plantsoorten uit de kruidpollen familie, waaronder ambrosia en bijvoet de schuld geven.

Als eerst op de hoogte zijn? Wees alert!

Of je last krijgt van hooikoortsklachten, hangt sterk samen met de huidige weersomstandigheden. Daarom verzorgen wij een actueel hooikoortsbericht. Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht wanneer het wél of juist géén lekker weer is voor hooikoortspatiënten om erop uit te gaan? Schrijf je dan in voor de hooikoortsalert of plaats Hooikoortsalert.nl op je telefoon als hooikoortsapp.

Hooikoorts alert