Hooikoorts in september

Doorgaans loopt het hooikoortsseizoen van februari tot en met september, wanneer de meeste bomen, grassen en planten bloeien. Met de herfst in aantocht neemt de pollenconcentratie in de lucht dan ook steeds verder af in september. Hoewel de zomer een piekseizoen is voor hooikoortsklachten, kan het toch zo zijn dat je na de zomer misschien nog niet van je symptomen af bent. Ook in de herfst zijn er namelijk nog enkele planten die hooikoortsverschijnselen kunnen veroorzaken.

Hooikoorts in de herfst

In september staan er enkele grassen en planten in bloei. Gelukkig kennen in dit seizoen over het algemeen weinig boomsoorten hun bloei. De bloeiperiode van verschillende planten wordt beïnvloed door de weersomstandigheden. Dit betekent dat niet alle pollensoorten tegelijkertijd actief zijn. Mensen met een pollenallergie voor een plant- of boomsoort die in september bloeit, kunnen dus klachten ervaren in de herfst.

Bekijk ook onze pollenkalender voor een duidelijk overzicht van de actieve pollen per maand.

Welke allergieën kunnen opspelen in september?

Wanneer je last hebt van hooikoorts, kunnen verschillende pollensoorten hier afzonderlijk de oorzaak van zijn. Zo bestaan er dus ook verschillende typen allergieën. In september zijn er voornamelijk plant- en grassoorten actief, maar slechts sommigen staan volop in bloei. Hierdoor kun je last krijgen van verschillende klachten aan de neus, keel en/of ogen. Deze omvatten onder andere jeukende, tranende ogen, een loopneus, hoesten en veelvuldig niezen. In september kunnen mensen met de volgende pollenallergieën klachten ervaren: 

  • Graspollenallergie: heb je een graspollenallergie? Dan heb je vast ervaren dat je hier flink lang last van kunt hebben. Met de lange periode waarin straatgras actief is, kun je er ook in september bijna niet omheen. De grassoort is dan ook nog zeer actief. Goed om te weten: ben je voornamelijk allergisch voor een grassoort? Dan is ervaar je waarschijnlijk klachten van meerdere soorten grassen. Deze hebben namelijk allemaal één sterk allergeen met elkaar gemeen.
  • Kruidpollenallergie: kruidenplanten staan helaas bekend om het afgeven van een grote hoeveelheid stuifmeel. In september is het dan ook waarschijnlijk dat je last krijgt van de ambrosia, de bijvoet, klein graskruid én de grote brandnetel. De ambrosia staat in september volop in bloei.

Als eerst op de hoogte zijn? Wees alert!

Of je last krijgt van hooikoortsklachten, hangt sterk samen met de huidige weersomstandigheden. Daarom verzorgen wij een actueel hooikoortsbericht. Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht wanneer het wél of juist géén lekker weer is voor hooikoortspatiënten om erop uit te gaan? Schrijf je dan in voor de hooikoortsalert of plaats Hooikoortsalert.nl op je telefoon als hooikoortsapp.

Hooikoorts alert