Hooikoorts medicijnen

Voor de beste hooikoorts behandeling grijp je natuurlijk het liefst naar een middel dat onmiddellijk de vervelende hooikoortsklachten die bij de allergie komen kijken, verlicht of laat verdwijnen. Gelukkig zijn er een hoop verschillende opties verkrijgbaar die je zonder recept van de huisarts gemakkelijk kunt aanschaffen bij de apotheek, drogist of supermarkt.

Zo bestaan er verschillende tabletten en pillen tegen hooikoorts. Maar ook kunnen hooikoorts klachten worden verminderd door het gebruik van een medicijn in de vorm van een speciale neusspray, neuszalf of oogdruppels.

Antihistamine

De meeste typen hooikoorts medicatie bevatten als werkzame stof antihistamine. Antihistaminica is een populair middel om naast hooikoorts, ook de klachten van een hoop andere allergieën te verminderen. Deze stoffen blokkeren de werking van histamine, een chemische stof die door het immuunsysteem van ons lichaam wordt vrijgemaakt – wat in het geval van een allergie de vervelende allergische reactie veroorzaakt.

Antihistaminica wordt vooral aangeraden bij lichte allergieklachten en omvat een hoop verschillende soorten. Een aantal voorbeelden van de meest voorkomende soorten antihistamine omvatten cetirizine, desloratadine en loratadine.

Wil je weten welke hooikoorts medicijnen het beste bij jouw hooikoorts klachten passen? We zetten de opties voor je op rij.

Hooikoorts pillen en tabletten

Hooikoorts tabletten werken bij milde klachten meestal al binnen een uurtje en bieden dus vrij snel verlichting bij plotselinge hooikoortsklachten. De werking ervan duurt ongeveer een dag. Dat betekent dat één tablet per dag voldoende is om de klachten te verlichten. Hooikoorts tabletten helpen bij vrijwel alle hooikoorts gerelateerde klachten, waaronder:

Er bestaan verschillende soorten tabletten voor hooikoorts. Zo bevatten sommige tabletten het type antihistamine “loratadine”, waar anderen het type “cetirizine” bevatten. De bijwerkingen kunnen per stof verschillen. Deze kunnen onder andere zorgen voor slaperigheid of sufheid, hoofdpijn en een droge mond. 

Let op: lees voor gebruik altijd de bijsluiter voor de juiste innamerichtlijnen en aanvullende informatie.

Loratadine of Cetirizine?

Zowel loratadine en cetirizine zijn officieel geregistreerd en goedgekeurd zijn en daardoor zijn voor zowel kinderen als volwassenen veilig te gebruiken. Maar, hoe kies je voor het hooikoorts medicijn dat bij jou past?

De doeltreffendheid van de twee is min of meer gelijk. Vraag je drogist of apotheker om advies passend bij jouw klachten. De functie van beiden is nagenoeg gelijk al wordt verondersteld dat Cetirizine sneller zou kunnen werken.

Hooikoorts tabletten met loratadine:

fuufoo.nl/producten/allerfre-hooikoorts-tabletten/

Hooikoorts tabletten met cetirizine: 

fuufoo.nl/producten/reactine-hooikoorts-tabletten/

Neusspray en neuszalf bij hooikoorts

Hooikoorts zorgt ervoor dat slijmvlies verdikt en/of gaat irriteren. Omdat de neus veel slijmvlies bevat, krijgen veel mensen last van verschillende neusklachten, zoals oneindige niesbuien, een verstopte neus of simpelweg eindeloos gesnotter.

Heb jij daar ook last van? Dan is het een idee om eens een neuszalf of neusspray te gebruiken om de klachten te verlichten. Neusspray biedt in de meeste gevallen binnen een kwartier tot een uur verlichting.

Er zijn verschillende soorten hooikoorts neussprays verkrijgbaar, met of zonder antihistamine als werkzame stof. Naast antihistamine kan zoutwater of natriumchloride ook helpen de klachten te verlichten. Zout heeft namelijk een slinkende werking op het neusslijmvlies. Ideaal wanneer je liever de eventuele bijwerkingen van hooikoorts medicatie met cetirizine of loratadine vermijdt.

Let op: lees voor gebruik altijd de bijsluiter voor de juiste innamerichtlijnen en aanvullende informatie.

Neussprays met antihistamine

fuufoo.nl/producten/carelastin-azelastine-neusspray/

Neussprays op basis van zoutwater of etherische oliën

fuufoo.nl/producten/coldrex-neusspray/

fuufoo.nl/producten/a-vogel-cinuforce-forte-neusspray/

Neuszalf

Door het inademen van pollen (ook wel stuifmeel genoemd), kunnen er verschillende neusklachten ontstaan door een verdikking in het neusslijmvlies. Om te voorkomen dat het stuifmeel in de neus terecht komt, kan een neuszalf tegen hooikoorts helpen. Deze zalf beschermt het neusslijmvlies en maakt het moeilijker voor de pollen zich daar te hechten – een kleinere kans op die vervelende loopneus, snotneus of verstopte neus dus!

Een neuszalf heeft vooral een voorkomende werking op hooikoortsklachten. Daarnaast heeft het een verzachtende, kalmerende werking en wordt het vochtgehalte van de neus op peil gehouden.

Een alternatief voor antihistamine

Heb je de voorkeur voor een hooikoorts medicijn zonder antihistamine? Dan is een neuszalf bij neusklachten door hooikoorts een optie. Smeer een dun laagje in de binnenkant neus, met eventueel een kleine hoeveelheid rondom. Een neuszalf mag naar behoefte meerdere malen per dag aangebracht worden.

Let op: lees voor gebruik altijd de bijsluiter voor de juiste innamerichtlijnen en aanvullende informatie. 

fuufoo.nl/producten/nisita-neuszalf/

Oogdruppels tegen hooikoorts

Naast vervelende klachten aan de neus of keel, krijgen mensen met een hooikoortsallergie ook nog wel eens last van oogklachten, zoals roodheid, veel jeuk, droogheid of veelvuldig tranen. Omdat ons oog bedekt is met slijmvlies, is dit de uitgelezen plek voor pollen om hierin terecht te komen en voor irritatie te zorgen. Het gebruik van oogdruppels kan dit voorkomen of verlichten, omdat de werking na gebruik vrijwel onmiddellijk is.

Er bestaan zowel oogdruppels met antihistamine als oogdruppels met een andere werkzame, en verzorgende stof die ervoor zorgt dat vervelende oogklachten verleden tijd zijn of voorkomen worden.

A. Vogel hooikoorts

fuufoo.nl/producten/a-vogel-pollinosan-hooikoorts-oogdruppels/

Immunotherapie: de “hooikoorts prik”

Hoewel immunotherapie (ook wel de hooikoorts prik genoemd) niet direct in het rijtje medicijnen past, kan het wel degelijk helpen om hevige hooikoortsklachten te verminderen. Voor deze behandeling is wat meer geduld nodig: deze kan namelijk 3 tot 5 jaar duren.

Immunotherapie is een behandeling waarbij door het injecteren, het slikken van een tablet, of het druppelen onder de tong met de stof waar je allergisch voor bent, ervoor wordt gezorgd dat je uiteindelijk minder heftig reageert op allergenen. Deze behandeling wordt uitgevoerd in het ziekenhuis.

Het is een flink traject, maar immunotherapie voor hooikoorts is het wellicht waard, vooral wanneer je last hebt van hevige, aanhoudende klachten. Een groot voordeel van de hooikoorts prik is namelijk dat het hooikoortsklachten zowel kan voorkomen als verminderen.

Het is per persoon verschillend of de behandeling echt aanslaat. Daarom kan deze niet geschikt zijn voor iedereen. Een specialist kan hier gericht onderzoek naar doen en informatie over geven.

Hooikoorts alert