Hooikoorts in oktober

Hoewel oktober een herfstmaand is en het grootste deel bomen, grassen en planten bloeien in de lente- en zomermaanden, kan het toch zo zijn dat je in oktober last krijgt van hooikoortsklachten. Een kleine hoeveelheid planten en grassen is namelijk ook in het najaar nog actief. Ben je de zomermaanden flink lastig gevallen door hooikoortssymptomen, dan heb je helaas ook kans dat jouw neus-, oog-, en keelklachten in oktober ook door de stuifmeelallergie veroorzaakt worden.

Hooikoorts in de herfst

Het hooikoortsseizoen heeft zijn piek gehad en oktober is voor de mensen met een boompollenallergie gelukkig een milde maand. Er zijn dan namelijk geen boomsoorten actief. Een hooikoortsallergie in de herfst wordt doorgaans veroorzaakt door gras- en plantsoorten. Met de winter in aantocht dalen de temperaturen, wat het bloeiproces bemoeilijkt of onmogelijk maakt voor de meeste boom-, gras-, en plantsoorten.

Bekijk ook de pollenkalender voor een duidelijk overzicht van de actieve pollen per maand.

Welke allergieën kunnen opspelen in oktober?

Wanneer je last hebt van hooikoorts, kunnen verschillende pollensoorten hier de oorzaak van zijn. Zo bestaan er verschillende typen pollenallergieën. Hierdoor kun je last krijgen van verschillende klachten aan de neus, keel en/of ogen. Denk hierbij aan jeukende en/of tranende ogen, keelklachten zoals hoesten en neusklachten. In oktober kunnen mensen met de volgende pollenallergieën klachten ervaren: 

  • Graspollenallergie: ben jij de dupe van deze allergie? Dan heb je vast ervaren dat je hier een groot deel van het jaar last van kunt hebben. Met de lange periode waarin straatgras actief is, kun je er ook in de maand oktober bijna niet omheen. De grassoort is dan namelijk nog zeer actief.
  • Kruidpollenallergie: kruidenplanten staan helaas bekend om het afgeven van een grote hoeveelheid stuifmeel. Hoewel de vervelendste van de familie (de ambrosia) niet actief is in de maand oktober, kunnen klein graskruid en de grote brandnetel wel wat gesnotter veroorzaken.

Als eerst op de hoogte zijn? Wees alert!

Of je last krijgt van hooikoortsklachten, hangt sterk samen met de huidige weersomstandigheden. Daarom verzorgen wij een actueel hooikoortsbericht. Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht wanneer het wél of juist géén lekker weer is voor hooikoortspatiënten om erop uit te gaan? Schrijf je dan in voor de hooikoortsalert of plaats Hooikoortsalert.nl op je telefoon als hooikoortsapp.

Ervaar je klachten aan de neus, keel of ogen die lijken op hooikoorts in oktober? Op Hooikoortsalert.nl lees je welke pollensoort hier de oorzaak van is.

 

Hooikoorts alert