Kun je ziek worden van hooikoorts?
Kun je ziek worden van hooikoorts?
Het wordt hooikoortspatiënten aan de lopende band aangeraden om zo veel mogelijk binnen te blijven tijdens het hooikoortsseizoen. Toch naar buiten wanneer de grassen, bomen en planten volop in bloei staan? Dan kun je jezelf maar beter volop beschermen met een zonnebril én wapenen met hooikoorts medicijnen. Logisch, want buitenshuis vliegen de meeste pollen (die de allergische reactie en vervelende klachten veroorzaken) in het rond.
Helaas beperkt het stuifmeel of de pollen zich niet alleen tot buitenshuis: ook is de kans groot dat dit binnenshuis voor vervelende neus-, keel-, of oogklachten zorgt. Bijvoorbeeld door het openzetten van de ramen en deuren wanneer het zonnig en warm weer is. Om ervoor te zorgen dat jouw huis zo veel mogelijk pollen-vrij is, hebben wij een aantal handige tips voor je op rij gezet die hierbij helpen.
Een simpele oplossing, hoewel de uitvoering iets lastiger kan zijn. Het stuifmeel is namelijk bijna niet te zien met het blote oog. Dus of je echt pollenvrij bent voordat je naar binnen stapt, kun je helaas nooit honderd procent zeker weten. Toch kan het ontzettend schelen om jouw jas en kleding uit te schudden voordat je het huis betreedt. Nog zekerder zijn van je zaak? Kies er dan voor om je meteen bij binnenkomst om te kleden naar een schone set kleding. De keren die je buiten hebt gedragen, kunnen meteen de was in.
Stuifmeel blijft naast in kledingstukken, ook gemakkelijk in haar hangen. Heb je lang haar, en draag je het opgestoken? Wacht dan tot voor het douchen met het losmaken van je haar.. Zo beperk je het verspreiden van het stuifmeel tot in de douche, waar je het meteen kunt wegspoelen.
Frisse lucht in huis is ontzettend belangrijk om vervelende hooikoortsklachten tegen te gaan. Maar wanneer je liever de ramen en deuren gesloten laat, kan dat nog best lastig zijn. Om toch voldoende schone (pollenvrije!) lucht in huis te krijgen kan het aanschaffen van een luchtreiniger tegen hooikoorts een goede oplossing zijn. Luchtreinigers voeren de lucht in de woning door verschillende extra fijne filters, waardoor vrijwel alle pollendeeltjes, andere stoffen en allergenen uit de lucht worden gefilterd.
Belangrijk: kies voor een luchtreiniger met een HEPA filter om zo de allerkleinste stofdeeltjes op te vangen, zoals dit exemplaar van Dyson. De TP07 is uitgerust met speciaal pollen programma, een ventilatiefunctie en nachtmodus.
Daarnaast zijn luchtreinigers uitgerust met een ionisator een slimme keuze. Een ionisator zorgt ervoor dat negatief geladen zuurstofmoleculen in de lucht worden verspreid. Deze trekken stofdeeltjes aan, waardoor deze zwaarder worden en op de grond terecht komen.
Stuifmeel verspreidt zich erg gemakkelijk. Zo komt het in huis moeiteloos op meubels en op de grond terecht. Om dit tegengaan is het noodzakelijk om het huis zo schoon mogelijk te houden. Stofzuig en dweil dus regelmatig. Stofzuigers met een sterk filter helpen de concentratie stuifmeel in huis te verminderen.
Tip: pollen komen ook gemakkelijk terecht in de vacht van huisdieren. Zorg er dus voor dat je ook jouw huisdier regelmatig borstelt om te voorkomen dat zij een handje helpen bij het verspreiden van het stuifmeel in huis (vóór het stofzuigen).
Houd je liever toch de ramen open tijdens het warme weer? Dan is een hor tegen pollen een oplossing. Deze kunnen geplaatst worden in het raamkozijn om zo het stuifmeel op te vangen en te voorkomen dat deze in huis terecht komen. Het gaas in een pollenhor is extra fijn; nog fijner dan een insectenhor. Vaak is het gaas behandeld met een coating waarin pollen makkelijker in blijven kleven. De hor laat dus wel frisse lucht door, maar helpt het vervelende stuifmeel én insecten buiten te houden. Zo vang je meteen twee vliegen in één klap!
Om voor een onverstoorde nachtrust te zorgen, is de slaapkamer nog wel de belangrijkste plek om vrij te houden van pollen. Zorg ervoor dat je regelmatig jouw beddengoed (en dan vooral het kussensloop) verschoont. Net een was gedraaid? Droog deze dan het liefst binnenshuis. Hoewel buiten drogen misschien wat frisser voelt, is het niet zo’n goed idee voor mensen met hooikoorts. Het stuifmeel komt op die manier namelijk gemakkelijk in het wasgoed terecht, met daardoor grote kans op jeukende ogen en nachtelijke nies- en hoestbuien.
Blijf op de hoogte!
Of je last krijgt van hooikoorts, hangt sterk samen met het weer. Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht wanneer het wél of juist géén lekker weer is voor hooikoortspatiënten? Schrijf je dan in voor de Hooikoortsalert!