Hooikoorts in april

Nu de zomer steeds dichter bij komt en het lenteseizoen van start is gegaan, is er helaas ook meer kans op het ervaren van hooikoortsgerelateerde klachten aan de neus, keel en/of ogen. April is namelijk een maand waarin steeds meer bomen, struiken en grassen beginnen met bloeien. Sommigen staan zelfs al volop in bloei! In sommige gevallen kunnen de klachten die je ervaart wijzen op een verkoudheid, maar ook kan een hooikoortsallergie de boosdoener zijn.

Hooikoorts in de lente

Als aanloop naar het hoogseizoen van hooikoorts stijgt de pollenconcentratie in de lucht langzaam in april. Daarmee staat een van de langbloeiers, namelijk straatgras, volop in bloei in deze maand. Een stuifmeelallergie treft de meeste mensen in de zomermaanden – dit is namelijk het seizoen waarin het grootste deel bomen, struiken en gewassen in bloei staan. De bloeiperiode van verschillende boom- en plantsoorten hangt sterk samen met de weersomstandigheden. 

Bekijk ook onze pollenkalender voor een duidelijk overzicht van de actieve pollen per maand.

Welke allergieën kunnen opspelen in april?

In april kunnen hooikoortspatiënten met een allergie voor de onderstaande pollensoorten lastig gevallen worden met een allergische reactie en de daarbij horende hooikoortssymptomen, waaronder jeukende, tranende ogen, een loopneus, hoesten en/of benauwdheid en veelvuldig niezen.

  • Boompollenallergie: in april bloeien boomsoorten de berk, de hazelaar en katwilg. De eerste twee boomsoorten bevatten een gemeenschappelijk allergeen, maar gelukkig is dit vrij mild. Ook zal de katwilg waarschijnlijk niet te veel zware symptomen veroorzaken. Deze boomsoort is net als de berk en de hazelaar, ook licht allergeen.
  • Graspollenallergie: heb je last van een graspollenallergie? Dan is straatgras hier deels verantwoordelijk voor. Straatgras vind je bijna overal op straat, zoals in perkjes en tussen stoeptegels. De grassoort groeit helaas bijna het hele jaar door. In april staat straatgras volop in bloei en kan daarom flink wat hooikoorts gerelateerde klachten veroorzaken.
  • Kruidpollenallergie: in april staat de zeldzame plant klein graskruid in bloei. Hoewel de naam doet vermoeden dat deze plant graspollen produceert, is niets minder waar. De kruidenplant is namelijk verwant aan de brandnetel en kan een sterke allergische reactie uitlokken door de sterke allergenen.

Ben je allergisch voor deze pollen en staan deze struiken of bomen in april in bloei, dan heb je mogelijk jouw hooikoortsklachten daaraan te danken.

Als eerst op de hoogte zijn? Wees alert!

Of je last krijgt van hooikoortsklachten, hangt sterk samen met de huidige weersomstandigheden. Daarom verzorgen wij een actueel hooikoortsbericht. Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht wanneer het wél of juist géén lekker weer is voor hooikoortspatiënten om erop uit te gaan? Schrijf je dan in voor de hooikoortsalert of plaats Hooikoortsalert.nl op je telefoon als hooikoortsapp.

Hooikoorts alert