Hooikoorts in februari

Is het hartje winter en heb je last van neus- keel- en/of oogklachten? Dan vermoed je vast dat je te maken hebt met een verkoudheid. Aangezien ons afweersysteem flink wat te verduren kan krijgen in de koude maanden, is dit dan ook vaak het geval. Toch kunnen verschijnselen zoals een loopneus, jeukende ogen en veel hoesten ook duiden op een andere aandoening, namelijk: hooikoorts.

Hooikoorts in de winter

Hoewel hooikoorts (ook wel pollenallergie) doorgaans de meeste mensen lastigvalt in de zomermaanden – wanneer de meeste bomen, struiken en gewassen in bloei staan – gaan de allergie en de maand februari soms toch hand in hand. De bloeiperiode van verschillende planten wordt namelijk beïnvloed door de weersomstandigheden. Dit betekent dat niet alle pollensoorten gelijktijdig actief zijn. Mensen met een pollenallergie voor een plant- of boomsoort die in februari groeit, kunnen dus toch klachten ervaren in de winter.

Bekijk ook onze pollenkalender voor een duidelijk overzicht van de actieve pollen per maand.

Welke allergieën kunnen in februari opspelen?

Gelukkig is ook februari een vrij milde maand voor hooikoortspatiënten: er staan zeer weinig planten, bomen of grassen in bloei. De symptomen die je kunt ervaren doen vaak een verkoudheid vermoeden, zoals niezen, hoesten en/of neusklachten. De volgende plant- en boomsoorten kunnen voor de onderstaande allergieën zorgen:

  • Boompollenallergie: boomsoort de hazelaar is zeer actief en bloeit dan ook een groot deel van het jaar. Begint de bloei al vroeg van de Hazelaar, bijvoorbeeld door een zachte winter? Dan kun je hier in februari klachten van ervaren. Vooral door de klimaatverandering komt dit tegenwoordig vaker voor. Ook de els kent een lange bloeiperiode en valt je daardoor gemakkelijk lastig tijdens de wintermaanden.
  • Graspollenallergie: heb je last van een graspollenallergie? Dan is straatgras hier onder andere verantwoordelijk voor. Straatgras vind je bijna overal op straat, zoals in perkjes en tussen stoeptegels. De grassoort groeit helaas bijna het hele jaar door. Wanneer je allergisch bent een grassoort, dan ervaar je mogelijk klachten van meerdere soorten grassen. Deze hebben namelijk allergenen met elkaar gemeen.

Als eerst op de hoogte zijn? Wees alert!

Of je last krijgt van hooikoortsklachten, hangt sterk samen met de huidige weersomstandigheden. Daarom verzorgen wij een actueel hooikoortsbericht. Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht wanneer het wél of juist géén lekker weer is voor hooikoortspatiënten om erop uit te gaan? Schrijf je dan in voor de hooikoortsalert of plaats Hooikoortsalert.nl op je telefoon als hooikoortsapp.

Hooikoorts alert