Hooikoorts in juli

De zomer is begonnen, en daarmee is helaas ook het hooikoortsseizoen van start gegaan. Net als in juni staan er in juli veel grassen, maar ook kruiden in bloei. Dit zorgt voor een piek in het hooikoortsseizoen waarin veel mensen met een stuifmeelallergie te maken kunnen krijgen met vervelende klachten aan de neus, keel en/of ogen. Geen pretje dus! Hoe jammer het ook is, hangen de bloeiperiodes van bomen, struiken en gewassen samen met de weersomstandigheden en kunnen hooikoortspatiënten hier de dupe van zijn wanneer het lekker, zomers weer is. 

Hooikoorts in de zomer

Juli behoort tot het hoogseizoen van hooikoorts. Er staan verschillende planten en gewassen in bloei, wat ervoor zorgt dat de pollenconcentratie in de lucht flink stijgt. Samen met de maand juni, is juli de maand waarin de pollenconcentratie in de lucht het hoogst is.

Bekijk ook onze pollenkalender voor een duidelijk overzicht van de actieve pollen per maand.

Welke allergieën kunnen opspelen in juli?

In de zomermaand juli kunnen hooikoortspatiënten met een allergie voor de onderstaande pollensoorten last krijgen van een allergische reactie. Symptomen die kunnen opspelen in deze maand omvatten onder andere jeukende, tranende ogen, een loopneus, hoesten en/of benauwdheid en veelvuldig niezen.

  • Boompollenallergie: in juli bloeien boomsoorten de es en de zomereik. Gelukkig zijn deze boomsoorten slechts licht allergeen. De meeste mensen hebben dan ook geen of nauwelijks last van hooikoorts klachten door deze boomsoorten.
  • Graspollenallergie: heb je last van een graspollenallergie? Dan is straatgras hier onder andere verantwoordelijk voor. Straatgras vind je bijna overal op straat, zoals in perkjes en tussen stoeptegels. De grassoort groeit helaas bijna het hele jaar door. In juli kan straatgras flink wat hooikoorts gerelateerde symptomen veroorzaken. Naast straatgras, kent kweek en mais ook hen bloei in juli. Het graangras kan tussen juni en augustus een sterke hoeveelheid allergenen afgeven.
  • Kruidpollenallergie: in de zomermaand juli geeft onder andere de kruidenplant klein graskruid en de bijvoet pollen af. Het stuifmeel is flink allergeen. Heb je last van deze allergie? Dan kunnen de welbekende grote brandnetel én onkruidgewas ambrosia ook voor hooikoortsklachten zorgen. Deze laatste wordt ook wel de vervelendste hooikoortsplant genoemd, omdat de ambrosia een grotere hoeveelheid pollen in de lucht verspreid dan de meeste grassen en planten. Daardoor kan de allergische reactie op het stuifmeel ook heftiger zijn door dit kruid.

 

Als eerst op de hoogte zijn? Wees alert!

Of je last krijgt van hooikoortsklachten, hangt sterk samen met de huidige weersomstandigheden. Daarom verzorgen wij een actueel hooikoortsbericht. Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht wanneer het wél of juist géén lekker weer is voor hooikoortspatiënten om erop uit te gaan? Schrijf je dan in voor de hooikoortsalert of plaats Hooikoortsalert.nl op je telefoon als hooikoortsapp.

Hooikoorts alert