Hooikoorts pollen: wanneer bloeit wat?

Hooikoorts wordt veroorzaakt door het rondvliegende stuifmeel wat bloeiende bomen, struiken en gewassen produceren. Het weer heeft een grote invloed op de bloei van deze verschillende planten, zowel op het gebied van de hoeveelheid van pollen in de lucht, maar ook in welke periode deze voorkomen.

Is het een mooie, zonnige dag met veel wind? Dan is er een grote kans op het krijgen van hooikoorts klachten, omdat het stuifmeel zich met de lucht mee verspreidt. Een regenachtige dag is daarentegen een goed moment om erop uit te gaan wanneer je een pollenallergie hebt: de lucht wordt zo namelijk gezuiverd en pollen verdwijnen (tijdelijk) als sneeuw voor de zon. Hier lees je per soort wanneer de verschillende bomen, struiken en gewassen in bloei staan en wanneer je deze dus het beste kunt vermijden!

Mais

Mais behoort tot de graspollen binnen de categorie graangrassen en kan in bepaalde maanden een sterke hoeveelheid allergenen afgeven. Vooral in de maanden juni, juli en augustus staat mais in bloei. Dit gras wordt geteeld door de landbouw en komt weinig in het wild voor. Grote maisvelden zijn gemakkelijk te herkennen aan de lange, groene stengels waar de maiskolven uit groeien. Slechts een kleine hoeveelheid graspollen van het maisgewas kan een allergische reactie uitlokken.

Straatgras

De naam zegt het al: straatgras is het soort gras dat je op elke hoek van de straat kunt vinden. Het groeit namelijk door heel Nederland en vind je voornamelijk tussen de tegels op straat of in kleine perkjes bij bomen. Straatgras bloeit vrijwel het gehele jaar door, van februari tot en met oktober, met uitzondering van de koude wintermaanden. Ben je voornamelijk allergisch voor een grassoort, dan ervaar je mogelijk klachten van meerdere soorten grassen. Deze hebben namelijk allemaal één sterk allergeen met elkaar gemeen.

Ambrosia

Ambrosia is een onkruidgewas of plant die hevige hooikoortsklachten veroorzaakt. Deze plantsoort wordt ook wel de meest vervelende hooikoortsplant genoemd, omdat deze een grotere hoeveelheid pollen in de lucht verspreid dan de meeste andere grassen en planten. Daarnaast staat de plant er om bekend dat de allergische reactie een stuk heftiger kan zijn! En dat is nog niet alles… Naast deze sterke kenmerken van de plant, bloeit deze ook nog eens twee maanden langer dan andere grassen en planten, waarmee deze laatbloeier het hooikoortsseizoen flink verlengt. Ambrosia komt helaas op steeds meer plekken in Nederland voor, maar goed nieuws: men probeert deze exoot zo veel mogelijk te verwijderen.

Bijvoet

Ook de kruidachtige plant bijvoet bloeit volop in de zomermaanden. De bijvoetpollen beginnen zich te verspreiden vanaf juli tot ongeveer september. Het stuifmeel lokt een flinke allergische reactie uit en hoort bij de onkruidfamilie. De streng gewortelde plant groeit dus ook op veel verschillende plekken in Nederland, waaronder braakliggend terrein, de bermen langs de weg, open plekken en omgevingen met zanderige grond.

Grote brandnetel

De brandnetel: wie kent hem niet. Het is misschien wel een van de meest bekende, wild groeiende planten in ons land. Niet alleen kun je last van krijgen van het stuifmeel dat de plant verspreid, maar ook het aanraken van de plant is geen pretje. Zoals algemeen bekend geeft dat vervelende, soms pijnlijke en jeukende blaasjes op de huid. De plant bloeit ook een flinke periode: vanaf ongeveer juni tot en met de late herfstmaanden. Wat betreft de allergenen van de grote brandnetel, zorgen deze voor aanzienlijk minder klachten dan andere gewassen.

Grappig feitje: het wordt ook vaak beweerd dat brandnetelthee juist kan helpen tegen hooikoortsklachten! De plant bevat namelijk histamine en heeft van nature een ontstekingsremmende werking.

Tamme Kastanje

De tamme kastanje behoort tot de loofbomen familie en bloeit volop in mei en juni. Deze boomsoort heeft in de bloei sprieterige, witgekleurde bloemen en daar zijn de insecten dan ook dol op. Deze kleine boosdoeners helpen het natuurlijke bestuivingsproces, waardoor de pollen (stuifmeel) in de lucht verspreidt. In tegenstelling tot wilde grassen of onkruid kan de tamme kastanjeboom wel 200 tot 500 jaar oud worden. Een extra lange periode om mensen vervelende hooikoorts klachten te bezorgen dus! Een groot voordeel is gelukkig wel dat de boom licht allergeen is, wat ervoor zorgt dat de allergische reactie vaak een milde vorm heeft.

Es

De es valt ook in de categorie loofbomen en komt in geheel Nederland voor. De bloei begint vanaf maart en de boom zelf is gemakkelijk te herkennen aan de vruchten: de ‘helikoptertjes’ die met de wind meeliften en in grote aantallen op de grond onder de boom te vinden zijn. De boompollen zijn actief vanaf maart tot ongeveer september, maar zijn licht allergeen.

Zomereik

Net als de es, is de zomereik een boomsoort met een lichte mate van allergenen. De boomsoort is gemakkelijk te herkennen aan de vrucht ervan: dit zijn namelijk de in Nederland welbekende eikels. Zomereiken bloeien vooral in mei en juni en dit is daarmee een vrij korte periode in vergelijking met andere boom- en grassoorten. De meeste mensen hebben dan ook geen of nauwelijks last van hooikoorts klachten door deze bekende, sterke boom. Klachten die wél waarschijnlijk zijn door de zomereik, is de processierups die zich nog wel eens in een jaarlijkse plaag aankondigt.

Beuk

Ook deze Europese boomsoort geeft gelukkig maar zeer lichte allergenen af. En daarmee dus minder kans op last van jeukende ogen of een lopende neus! De beuk bevindt zich vooral in bosrijke omgevingen en is ook gemakkelijk te herkennen aan de grootte (ze zijn vaak erg lang!) en de mooie, groene bladeren die in de herfst zachtoranje en later bruin kleuren. Ook deze boomsoort beperkt de verspreiding van pollen tot twee maanden, namelijk april en mei.

Berk

Wanneer hooikoortsklachten vooral de oorzaak zijn van een boompollenallergie, kun je de berk vaak de schuld geven. Samen met de els en de hazelaar is deze boom daar namelijk verantwoordelijk voor. Deze bomen bevatten een gemeenschappelijk allergeen wat nog best sterke allergenen kan afgeven. Daarnaast is de bloeiperiode tussen deze verschillend, waarmee ze samen het hooikoortsseizoen nog best kunnen uitrekken. De berk zelf bloeit vooral in de maanden maart, april en mei en is gemakkelijk te herkennen aan de witte stam en schors.

Klein graskruid

Anders dan de naam doet vermoeden, hoort klein graskruid niet in de categorie grassen. Het is namelijk een kruidenplant verwant aan de brandnetel. Deze vrij zeldzame plant bloeit van april tot en met oktober en kan flink allergeen. Daarmee kan het kruid dan ook een sterke allergische reactie uitlokken en is te herkennen aan het grote aantal kleine, groen gekleurde bloemetjes met wat rode accenten.

Katwilg

De katwilg behoort tot de boom en heester familie en kent een voorbloei in het voorjaar. De boomsoort is licht allergeen in de maanden daaropvolgend tot ongeveer mei. De katwilg kan zowel in boom- en struikvorm voorkomen en bevindt zich vooral in Europa en Azië. Pollen van deze soort kunnen van sterk tot lichter allergeen zijn.

Els

Misschien wel een van de boomsoorten waar mensen met hooikoorts of een boompollenallergie het meeste last van hebben: de els. Het LUMC schrijft dat in hun onderzoek naar hooikoorts. De boom komt vooral voor in drassige omgevingen en langs het water en is gemakkelijk te herkennen aan de donkere, zwarte schors en stam met een gescheurd uiterlijk. In bloei heeft ook deze boom ‘katjes’ die het stuifmeel produceren. De bloeiperiode kan flink verschillen en lang aanhouden met soms het begin al in december. Geen pretje dus!

Hazelaar

Ook de hazelaar is een van de boomsoorten waar veel mensen allergische klachten van ervaren. De hazelaar bloeit, net als de els, erg vroeg en maart is dan ook de maand waarin de meeste pollen worden geproduceerd. De boom is vooral te vinden in bosrijke omgevingen zoals bosranden en is uiteraard te herkennen aan de hazelnoten en de gele draden met stuifmeel. Net als de berk, is de hazelaar licht allergeen en kent deze enige overlap met de allergie voor de els.

Wees alert

Of je last krijgt van hooikoorts, hangt dus sterk samen met de weersomstandigheden. Daarom verzorgen wij een actueel hooikoortsbericht. Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht wanneer het wél of juist géén lekker weer is voor hooikoortspatiënten? Schrijf je dan in voor de hooikoortsalert of plaats Hooikoortsalert.nl op je telefoon als hooikoortsapp.

Hooikoorts alert