Hooikoorts en zwanger

Hooikoortsklachten kunnen in het hooikoortsseizoen flink vervelend zijn, en tijdens jouw zwangerschap zit je daar natuurlijk al helemaal niet op te wachten! Hoewel de allergie dezelfde symptomen bij zwangeren, als bij volwassenen en kinderen veroorzaakt, kunnen de juiste behandelmethoden en hooikoortsmiddelen nog wel eens verschillen. Niet alle medicijnen tegen hooikoorts zijn namelijk geschikt voor zwangere vrouwen.

Last van hooikoorts tijdens de zwangerschap

Is er een kleine op komst? Dan vinden er veel veranderingen in je afweersysteem en hormoonhuishouding plaats. Hierdoor kun je eerder last krijgen van allergieën, of kan jouw lichaam er juist anders op reageren. Het kan dus ook zomaar zo zijn dat je tijdens de zwangerschap juist minder last krijgt van hooikoorts gerelateerde klachten. 

In ieder geval heeft een hooikoorts allergie geen invloed op de ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook vormt de allergie geen gevaar voor jullie beide. Dat is in ieder geval positief!

Wat veroorzaakt hooikoorts?

Hooikoorts, ook wel allergische rinitis, wordt veroorzaakt wanneer de slijmvliezen in de keel, neus of ogen worden geprikkeld door contact met stuifmeel van bomen, planten en grassen. In het hooikoortsseizoen kunnen deze in grote getalen door de lucht vliegen. Deze allergenen zorgen ervoor dat het immuunsysteem aan het werk gaat en zogenaamde mestcellen produceert, die onterecht het stofje histamine vrijgeven.

Hoewel histamine zich van nature in ons lichaam bevindt, kan een overschot aan dit stofje juist zorgen voor die vervelende hooikoorts symptomen. Denk hierbij aan jeukende ogen of flinke hoest- en niesbuien als enkele veelvoorkomende verschijnselen. Daarom wordt medicatie met de werkzame stof antihistamine vaak aangeraden. Deze helpen de waarden weer in balans te krijgen.

Hooikoorts medicijnen tijdens de zwangerschap

De meeste hooikoorts medicijnen zijn over het algemeen veilig voor gebruik tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding, maar dit is niet voor alle varianten het geval. De meeste hooikoorts middelen komen namelijk gemakkelijk via jouw bloed (of bij borstvoeding, via de melk) ook bij de baby terecht. Welke medicijnen voor jou geschikt zijn, hangt af van jouw situatie en klachten. Daarom is het aangeraden om voor gebruik altijd de bijsluiter te lezen en jouw huisarts of verloskundige te raadplegen voor passend, medisch advies.

In elk geval zijn er verschillende zelfzorgmiddelen die veilig zijn om te gebruiken tijdens de zwangerschap. We zetten een aantal opties voor je op rij.

  • Last van een jeukende neus en veelvuldig niezen?
    Een neusspray of neusdruppels met antihistaminica kunnen van pas komen. Omdat deze beide plaatselijk worden gebruikt, kunnen deze neusklachten direct verlichten. Ook is er maar een zeer kleine kans dat de stoffen van het medicijn bij de baby terecht komen. Liever een alternatief zonder antihistamine? Dan is Nisita neuszalf op natuurlijke basis, of Coldrex zoutwater neusspray wellicht een goede optie voor jou. Ook deze neuszalf is volledig veilig tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding.
  • Traanogen of hevige jeuk in de ogen?
    Oogdruppels met een verzachtende werking kunnen deze klachten tegengaan. Ook dit medicijn werkt slechts plaatselijk. De A. Vogel Pollisan oogdruppels zorgen door middel van hyaluronzuur en kamille voor directe verlichting.

Werken de bovenstaande producten niet voldoende? Hoewel een plaatselijke behandeling van hooikoortsklachten tijdens de zwangerschap de voorkeur heeft, kunnen hooikoortstabletten in dat geval goed helpen bij het bestrijden van de allergie. Tabletten met loratadine of cetirizine zijn beide veilig te gebruiken als je zwanger bent. Deze medicijnen kunnen daarentegen wel enkele bijwerkingen hebben, waaronder sufheid of vermoeidheid. Lees daarom altijd de aanbevolen inname richtlijnen voor je een geneesmiddel gebruikt. Bij twijfel of vragen kun je altijd contact opnemen met jouw arts of verloskundige.

Tips bij hooikoorts tijdens de zwangerschap

Naast het gebruik van zelfzorgmiddelen tegen allergische rinitis, zijn er een hoop andere dingen die je kunt doen om hooikoorts tijdens de zwangerschap verdraagbaar te maken, waaronder:

  • Slaap voldoende: een goede nachtrust is in het algemeen al erg belangrijk wanneer je een kleine verwacht. Maar, slaap je niet genoeg, dan kan dit gevolgen hebben voor de werking van je afweersysteem. Wanneer deze te laag is, hebben allergieën een grotere kans om je lastig te vallen.
  • Let op je voeding. Een gezond dieet is onmisbaar, zwanger of niet. Maar wist je dat er ook bepaalde voedingsmiddelen zijn die je maar beter kunt laten staan wanneer je last hebt van hooikoorts? En dat anderen juist heel effectief kunnen zijn tegen de allergie?
  • Blijf zo veel mogelijk binnen, of ga beschermd naar buiten. Draag een zonnebril en/of smeer vaseline rondom jouw neus en ogen om de pollen te “vangen”. Maak van je huis een hooikoortsvrije zone met deze tips, zodat je daar in ieder geval veilig bent!

Blijf op de hoogte! 

Of je last krijgt van hooikoorts, hangt af van de weersomstandigheden. Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht wanneer het wél of juist géén lekker weer is voor hooikoortspatiënten? Schrijf je dan in voor de Hooikoortsalert!

Hooikoorts alert