Alles over hooikoorts bij kinderen en baby’s

Heeft jouw kind of baby na het buiten zijn last van een flinke loopneus, veel niezen of jeukende ogen? Vaak heeft dit te maken met een recente weersverandering, zoals het begin van de lente of zomer. Wanneer jouw kind dezelfde symptomen elk jaar rond deze tijd ervaart, zou dat zo maar eens op hooikoorts (allergische rhinitis) kunnen wijzen. Helaas worden ook de kleinsten niet gespaard wanneer het deze vervelende allergie betreft. In dit artikel leggen we je uit wat te doen tegen hooikoorts bij baby’s en kinderen.

Wat is hooikoorts?

Is er sprake van hooikoorts, dan is jouw kindje allergisch voor het stuifmeel dat bepaalde grassen, planten of bomen produceren en verspreiden wanneer deze in bloei staan. De allergie zorgt voor een irritatie aan de slijmvliezen van de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp, met de verschijnselen van dien: hoesten, keelpijn en branderige ogen. Een kind kan ook slechts allergisch zijn voor een bepaald soort pollen, bijvoorbeeld ambrosia of bijvoet.

Hooikoorts symptomen bij baby’s en kinderen

Kinderen en baby’s kunnen net als volwassenen last krijgen van vervelende klachten wanneer zij last hebben van een pollenallergie. De symptomen lijken vaak op een verkoudheid, maar beide aandoeningen hebben een andere oorzaak. Goed om te weten: ook al is het hebben van hooikoorts erg vervelend, het kan gelukkig geen kwaad!

De meest voorkomende symptomen van hooikoorts bij een kind zijn:

  • Veel niezen;
  • Jeuk aan de neus en/of keel;
  • Een verstopte neus;
  • Vermoeidheid;
  • Benauwdheid;
  • Een heldere loopneus;
  • Hoestbuien;

Deze symptomen gaan (helaas) ook vaak gepaard met jeukende, waterige en/of rode ogen. Dit zul je merken bij jouw peuter of baby wanneer hij of zij als reactie hierop veel in de ogen wrijft. Hoe een baby op hooikoorts reageert, ligt aan de ernst van de allergie. De klachten zullen per kind dan ook verschillen in intensiteit; de een heeft er nou eenmaal meer last van de ander. Gelukkig groeien de meeste kinderen over hooikoorts heen naarmate ze ouder worden. Daarentegen kan een hooikoortsallergie op elk moment ontwikkeld worden, ook op latere leeftijd.

Welke behandeling voor hooikoorts bij kinderen en baby’s?

Helaas is hooikoorts niet te genezen. Maar afhankelijk van de intensiteit van de hooikoorts klachten, zijn er gelukkig veel manieren om de seizoensgebonden allergie te behandelen. Heeft je kindje langer dan 3 weken last van de eerdergenoemde verschijnselen? Dan kan het zijn dat het inderdaad hooikoorts is – heb je een vermoeden, neem dan contact op met de huisarts voor een onderzoek en een eventuele allergietest.

Hooikoorts test

Om te testen of het daadwerkelijk om hooikoorts gaat, kan de huisarts op twee manieren onderzoek verrichten. De eerste optie is een bloedtest. Bij de tweede optie wordt er onderzoek verricht naar allergieën door middel van een huidtest. De huid van jouw kind wordt dan blootgesteld aan bepaalde pollen om te zien hoe het lichaam hierop reageert.

Hooikoorts medicatie voor kinderen en baby’s

Weet je zeker dat het om een pollen allergie gaat en heeft jouw kind hier al vaker last van gehad? Dan is het raadzaam om zelfzorgmiddelen toe te dienen aan jouw kind die de symptomen kunnen verlichten. Er zijn een hoop kindvriendelijke medicijnen vrij verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Denk hierbij aan:

  • Neussprays;
  • Neuszalf;
  • Oogdruppels;
  • Hooikoorts tabletten of pillen (antihistamine).

Antihistamine is de stof die de allergische reactie in het lichaam tegengaat. De werkzame stoffen omvatten loratadine of cetirizine. Hooikoorts tabletten met deze stoffen zijn veilig voor kinderen vanaf 2 jaar. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter voor aanvullende informatie en overleg bij twijfel altijd met een arts welk medicijn het meest geschikt is voor jouw kind of baby. De medicatie helpt het best als je deze toedient voor jouw kind last krijgt van klachten.

Immunotherapie bij hooikoorts kind

Soms kan het zo zijn dat de bovenstaande behandelingen en medicijnen niet genoeg effect hebben, of dat de hooikoorts klachten te hevig zijn. Dan zou het een optie kunnen zijn om met een arts te overleggen of immunotherapie wellicht een optie is voor jouw kind. Dit is een behandeling waarbij het allergeen wordt ingespoten via een injectie of smelttabletten, om er zo voor te zorgen dat het lichaam er minder heftig op reageert.

Een Immunotherapie kuur kan zo’n 3 tot 5 jaar duren; best een lang proces dus. Door contact op te nemen met de huisarts en een onderzoek te doen, kun je erachter komen of jouw kind daadwerkelijk in aanmerking komt voor deze behandeling.

Tips bij hooikoorts

Naast medicijnen zijn er ook een hoop andere dingen die je kunt doen om (het risico op) hooikoorts klachten te verminderen bij baby’s en kinderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Voor het slapengaan je kindje in bad te doen of onder de douche te zetten – zo kunnen alle achtergebleven pollen worden weggespoeld en kan dit tijdens het slapen niet voor irritatie zorgen;
  • Een zonnebril op te zetten wanneer hij of zij naar buiten gaat;
  • Buiten spelen kan, maar dan het liefst na een fikse regenbui. Op dat moment zijn er minder pollen aanwezig in de lucht. Zorg er bij mooi (winderig) weer voor dat je kindje zo veel mogelijk weg blijft van tuinen en grasvelden;
  • Het smeren van vaseline rondom en aan de binnenkant van de neus van jouw kind of baby. Daar blijven het stuifmeel in hangen, en zullen zo de slijmvliezen niet of in ieder geval minder irriteren.
  • Houd ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten, zodat het daar “pollenvrij” blijft.
  • Laat gewassen kleding het liefst binnenshuis drogen om te voorkomen dat er pollen in terecht komen.

Wanneer naar de huisarts?

Maak je je ernstig zorgen of twijfel je of jouw kind last heeft van hooikoorts? Neem dan contact op met de huisarts. Doe dit ook wanneer:

  • De klachten niet verlichten na 4 weken, bij het gebruik van medicijnen;
  • Je kind koorts krijgt;
  • Wanneer je kind veel last heeft van benauwdheid.
Hooikoorts alert