Hooikoorts in maart

De maand maart is aangebroken: de lente gaat van start. Helaas is dit ook het moment waarop steeds meer bomen, struiken en gewassen langzaamaan beginnen met bloeien. Dat je in deze periode last krijgt van neus- keel- en/of oogklachten, is dus geen toeval. In veel gevallen kan dit wijzen op een verkoudheid, aangezien ons afweersysteem door seizoenswisselingen best wat veranderingen doormaakt. Maar ook een hooikoortsallergie kan de boosdoener zijn.

Hooikoorts in de lente

Als aanloop naar het hoogseizoen van hooikoorts is de pollenconcentratie in de lucht in maart nog vrij laag. Daarmee is dit ook de enige lentemaand waarin er slechts drie plant- en boomsoorten in bloei staan. Een stuifmeelallergie valt de meeste mensen lastig in de zomermaanden – dit is namelijk het seizoen waarin het grootste deel bomen, struiken en gewassen in bloei staan.

De bloeiperiode van verschillende gewassen wordt dan ook sterk beïnvloed door de weersomstandigheden. Mensen met een pollenallergie voor een bepaalde pollensoort die in maart groeit, kunnen dus toch klachten ervaren in deze overgangsmaand tussen winter en zomer.

Bekijk ook onze pollenkalender voor een duidelijk overzicht van de actieve pollen per maand.

Welke allergieën kunnen opspelen in maart?

In maart kunnen hooikoortspatiënten met een allergie voor de onderstaande pollensoorten last krijgen van een allergische reactie. Symptomen die kunnen opspelen in deze maand omvatten onder andere jeukende en/of tranende ogen, een verstopte neus of loopneus en veelvuldig niezen.

  • Boompollenallergie: in maart staat de hazelaar in bloei. Deze boomsoort bloeit, net als de els, erg vroeg en maart is dan ook de maand waarin het meeste stuifmeel worden geproduceerd. Daarnaast begint ook de katwilg aan zijn voorbloei, maar is gelukkig licht allergeen.
  • Graspollenallergie: heb je last van een graspollenallergie? Dan is straatgras hier onder andere verantwoordelijk voor. Straatgras vind je vrijwel overal op straat en groeit helaas bijna het hele jaar door. In maart kan straatgras voor flink wat hooikoorts gerelateerde symptomen veroorzaken.

Als eerst op de hoogte zijn? Wees alert!

Of je last krijgt van hooikoortsklachten, hangt sterk samen met de huidige weersomstandigheden. Daarom verzorgen wij een actueel hooikoortsbericht. Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht wanneer het wél of juist géén lekker weer is voor hooikoortspatiënten om erop uit te gaan? Schrijf je dan in voor de hooikoortsalert of plaats Hooikoortsalert.nl op je telefoon als hooikoortsapp.

Hooikoorts alert