Hooikoorts in december

Met feestdagen zoals Sinterklaas, Kerst en oudjaarsdag in het vooruitschiet, denk je bij de maand december vast niet meteen aan hooikoorts. De meeste mensen gaan er namelijk vanuit dat de allergie alleen optreedt tijdens de bestuivingsperiode van bloemen, planten en grassen, die vaak in warmere maanden plaatsvindt. Toch kun je tijdens de wintermaanden nog best last krijgen van hooikoortsklachten.

Hooikoorts in de winter

In het seizoen waarin slechts de sterkste langbloeiers actief zijn, is de winter een zeer milde maand voor mensen met hooikoorts. Er zijn namelijk geen boomsoorten en plantsoorten actief met het verspreiden van pollen. Klachten veroorzaakt door een hooikoortsallergie in de winter worden over het algemeen veroorzaakt door één grassoort. Door de dalende temperaturen in deze periode kunnen veel andere boom- en plantsoorten niet of zeer moeilijk groeien. Dat betekent minder kans op die vervelende niesbuien!

Bekijk ook de pollenkalender voor een duidelijk overzicht van de actieve pollen per maand.

Welke allergieën kunnen opspelen in december?

In december kunnen mensen met door slechts één soort pollenallergie klachten zoals niezen, een verstopte neus, hoesten en andere keelklachten ervaren:

  • Graspollenallergie: wanneer je een van de ongelukkigen bent met deze allergie, ben je je daar vast bewust van. Uit deze familie groeit straatgras namelijk bijna jaarrond. Met deze lange periode, kun je dus ook in december licht last krijgen van de allergenen van deze grassoort. 

Als eerst op de hoogte zijn? Wees alert!

Of je last krijgt van hooikoortsklachten, hangt sterk samen met de huidige weersomstandigheden. Daarom verzorgen wij een actueel hooikoortsbericht. Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht wanneer het wél of juist géén lekker weer is voor hooikoortspatiënten om erop uit te gaan? Schrijf je dan in voor de hooikoortsalert of plaats Hooikoortsalert.nl op je telefoon als hooikoortsapp.

Hooikoorts alert