Krijgen steeds meer mensen hooikoorts?

Hooikoorts is tegenwoordig een waardig begrip in ons woordenboek. We hebben niet alleen meer kennis dan ooit over de aandoening, maar het lijkt ook alsof steeds meer mensen last krijgen van de allergie. Lijkt dit alleen zo, omdat het pollenseizoen tegenwoordig ook een stuk langer is? Of zit hier daadwerkelijk een wetenschappelijke theorie achter? Dat leggen we je in dit artikel uit. 

Wat zorgt ervoor dat een pollenallergie zich bij volwassenen ontwikkelt?

Of je last krijgt van allergieën, heeft onder andere te maken met je genen. Hebben je ouders last van bepaalde allergieën, dan is de kans groot dat jij zelf ook te maken krijgt met klachten door een (seizoensgebonden) allergie zoals hooikoorts. Ongeveer een derde van de volwassenen is vatbaar voor het ontwikkelen van een allergie. 

Een groot deel van deze mensen zal gelukkig geen last krijgen van de klachten die hierbij horen, maar toch kan hooikoorts op latere leeftijd ontstaan. De reden hiervan is dat de meeste mensen alleen antilichamen dragen tegen bacteriën en virussen, waar anderen ook antilichamen tegen allergenen zoals stuifmeel met zich meedragen. Daarnaast spelen verschillende omgevingsfactoren ook een grote rol bij de ontwikkeling van allergische reacties.

Een langer hooikoortsseizoen

Het is tegenwoordig niet zo gek om je al in de wintermaanden af te vragen of je last hebt van hooikoorts in plaats van een verkoudheid of griep. Door de klimaatverandering verlengt het hooikoortsseizoen zich namelijk langzaam, wat het mogelijk maakt dat je tijdens een zachte winter hooikoortsklachten kunt krijgen. De opwarming van de aarde maakt het groeiproces voor verschillende bomen, planten en grassen namelijk makkelijker. 

Volgens het KNMI zal het groeiseizoen van de verschillende gewassen rond het jaar 2050 maar liefst 40 dagen langer zijn dan nu. Nieuwe planten en bomen die laat bloeien en allergieën kunnen veroorzaken, zoals de olijfboom, gedijen goed in een warmer klimaat en worden ook steeds vaker in Nederland geplant. 

Met de klimaatcrisis stijgt de CO2- en ozonconcentratie in de lucht, wat ervoor zorgt dat bloeiende bomen, gewassen en kruiden steeds meer stuifmeel produceren. En alsof dat nog niet genoeg is, neemt op deze manier ook de hoeveelheid allergenen (eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken) per pollenkorrel toe.

Slimmer planten

Een groot deel van de verantwoordelijkheid ligt bij ons, als bevolking. Een andere reden waardoor steeds meer pollen in de lucht rondzweven, is namelijk het feit dat de manier waarop we bomen planten, niet bepaald hooikoortsvriendelijk is. Hoe dit komt? 

Veel stad- en tuinarchitecten plaatsen liever bomen van het mannelijke geslacht. Deze zijn namelijk veel makkelijker te onderhouden en geven minder “afval” af. Mannelijke bomen produceren namelijk geen zaadjes of vruchten. Maar helaas staan deze boomsoorten ook bekend om het produceren van een grotere hoeveelheid pollen… Geen wonder dus, dat meer mensen last krijgen van hooikoortsklachten. 

We leven tegenwoordig ‘te schoon’

Hoewel er met goede persoonlijke hygiëne niets mis is, zorgt het fanatiek bezig zijn met het doden van bacteriën (vooral na de intrede van Covid-19) ervoor dat ons lichaam zich minder goed kan afweren tegen infecties, bacteriën én allergieën. Niet alle bacteriën zijn slecht: veel heb je juist nodig om een goede gezondheid in stand te houden. Daar blijven er maar weinig van over met desinfecterende gels en het constante wassen van de handen.

Immunoloog Hermelijn Smits van Leiden UMC vertelt aan Trouw dat we juist contact met verschillende soorten microben nodig hebben om gezond te blijven. “Als we voldoende signalen krijgen van micro-organismen om ons heen, wordt ons afweersysteem opgevoed. Daardoor kan het een beter onderscheid maken tussen signalen die lichaamseigen en lichaamsvreemd zijn, en tussen signalen die onschuldig of juist gevaarlijk zijn. Die allemaal goed uit elkaar houden, gaat weleens mis.”

Zo krijgen allergieën dus ook sneller de kans om ons immuunsysteem binnen te dringen. Het gevolg: die vervelende, eindeloze snotneus, niesbuien, benauwdheid en keelklachten. Hooikoorts.

En dan nog de luchtkwaliteit

Is het al warm buiten door het mooie weer? Helaas is de lucht dan ook flink vervuild door uitlaatgassen. Deze staan helaas niet bekend om hun slechte combinatie met pollen: het tegendeel is waar. Pollen hechten zich namelijk gemakkelijk aan de fijnstofdeeltjes en kunnen zo nog makkelijker hun weg naar onze longen vinden.

Met steeds meer hooikoortspatiënten: wees alert!

Het klopt dus, dat steeds meer mensen last krijgen van hooikoorts. Het is dus verstandig om goed in de gaten te houden wanneer het hooikoortsseizoen van start gaat, en wanneer wat bloeit. Daarnaast hangt de kans op klachten sterk samen met de weersomstandigheden.  

Daarom verzorgen wij een actueel hooikoortsbericht. Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht wanneer het wél of juist géén lekker weer is om naar buiten te gaan als hooikoortspatiënt? Schrijf je dan in voor de hooikoortsalert of plaats Hooikoortsalert.nl op je telefoon als hooikoortsapp.

Hooikoorts alert