Een pissebed tegen hooikoorts: feit of fabel?

Het is weer zover: de zomer is in aantocht! Voor veel mensen betekent dat maar één ding: hooikoorts. Hoesten, niezen, een loopneus, branderige ogen en benauwdheid: helaas hoort het er allemaal bij. Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van hooikoorts gerelateerde klachten. Geen wonder dat er zoveel huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen hooikoorts in het nieuws verschijnen. Waaronder het eten van een pissebed. Hoe gek het ook klinkt, sommige mensen zweren erbij. Maar of het eten van dit (levende) insect echt werkt tegen de vervelende symptomen of een fabeltje is? Dat lees je in dit artikel.

Hetzelfde effect als immunotherapie

De intrede van het hooikoortsseizoen is jaarlijks hét moment voor de opkomst van bijzondere hooikoorts tips: zo kwam al eerder de fabel voorbij dat de cocktail Gin & Tonic een effectief middeltje zou zijn tegen klachten van de allergie. Hoewel deze tip een stuk smakelijker klinkt dan het eten van een pissebed, werkt deze helaas niet. 

Waar pissebedden hun werkzaamheid tegen hooikoorts aan te danken zouden hebben, zijn moleculen. Dit vertelt KNO-arts Ranny van Weissenbruch van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen aan RTV-Drenthe. Schijnbaar bevatten de insectjes namelijk dezelfde moleculen als de stof die verantwoordelijk is voor de allergische reactie bij hooikoortspatiënten. “Als je lang op een pissebed kauwt en dat lekker vindt, dan heeft dat hetzelfde effect als immunotherapie,". 

De KNO-arts doet deze uitspraken naar aanleiding van een video waarin een redacteur van het tijdschrift LINDA. de test aangaat. Na het experiment geeft zij dan ook aan daadwerkelijk minder klachten te hebben na het eten van enkele pissebedden op een dag. Toch is dit volgens hooikoortsdeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit niet mogelijk. "De werking zou dan kunnen worden verklaard vanuit het principe van de immunotherapie," legt hij uit aan nieuwssite NU.nl. "Dan bouw je door het eten van pissebedden weerstand op door allergenen tot je te nemen. Maar dan moet het wel om de juiste allergenen gaan en dat is bij pissebedden niet het geval."

Geen wetenschappelijk bewijs

Ondanks de bovenstaande uitspraken én “levend bewijs”, is er helaas geen wetenschappelijk onderzoek gedaan dat uitwijst dat deze hooikoorts-hack echt werkt. Helaas? Als het aan ons ligt niet: er zijn gelukkig een hoop andere manieren om de vervelende hooikoortsklachten tegen te gaan, zonder daarvoor levende insecten te hoeven eten…

Wat helpt dan wél tegen hooikoorts?

De meest effectieve manier om jouw hooikoorts symptomen te behandelen, hangt volledig af van de ernst van jouw klachten en om wat voor soort klachten het gaat. Heb je last van jeukende, of juist tranende ogen? Dan kunnen oogdruppels goed van pas komen. Maar ook het dragen van een zonnebril voordat je de deur uit gaat, kan enorm helpen om pollen geen kans te geven om je te irriteren. 

Om je zo goed mogelijk te kunnen helpen bij het bestrijden van jouw klachten, hebben wij per lichaamsdeel mogelijke behandelmethoden, zelfzorgmiddelen en hooikoorts tips op rij gezet. Zo kom jij in ieder geval de zomer door (zonder het eten van pissebedden!).

Hooikoorts alert