De meeste mensen associëren een hooikoorts allergie met de lente en zomer (en in sommige gevallen de herfst), maar niet met de winter. Velen gaan ervan uit dat hooikoorts optreedt tijdens de bestuivingsperiode van bloemen, planten en grassen, wat vaak in de warmere maanden plaatsvindt. Toch kan het zo zijn dat je in de maanden december, januari en februari last krijgt van hooikoorts symptomen. Het zou dus zomaar eens kunnen dat die vervelende loopneus, jeukende en tranende ogen niet aan het “echte” hooikoorts seizoensgebonden zijn. Hoe dat zit én de actuele cijfers zetten we in dit artikel voor je op rij.

Is het mogelijk om in de winter last te hebben van hooikoorts?

Ja, het is mogelijk om last te krijgen van hooikoorts gerelateerde klachten tijdens de wintermaanden. De allergie is helaas dus niet beperkt tot de lente en zomer. Hoewel er een verminderde hoeveelheid pollen in de lucht is tijdens de herfst- en wintermaanden, kunnen deze bij sommige hooikoortspatiënten toch zorgen voor een allergische reactie. Dit heeft te maken met de verschillende bloeiseizoenen van bomen en planten. Hoe eerder de bloei begint, hoe eerder de hooikoortsklachten om de hoek komen kijken!

Wat bloeit er in de winter?

De boosdoeners in de winter komen vooral neer op boompollen en gras. Zo bloeien de boomsoorten de hazelaar en de els al vrij vroeg in de wintermaanden. De hazelaar start in sommige gevallen zelfs al in december. Daarnaast heeft klimaatverandering ook een grote invloed op het steeds eerder voorkomen van pollen in de lucht. Het Nederlandse weer is altijd al erg onvoorspelbaar geweest - maar nu de winters steeds warmer en zachter worden, zorgt dit ervoor dat de natuur in de war raakt. Zo kan een onverwacht weekje zon in januari zorgen voor een vroege bloei van bijvoorbeeld de katwilg. Met als gevolg: pollen in de lucht én flinke last van hooikoortsklachten!

Tips bij hooikoorts in de winter

Lente, zomer of winter: een hooikoorts allergie blijft ontzettend vervelend. Daarom hebben we een aantal tips voor je op rij gezet om hooikoortsklachten ook in de koude maanden te verminderen:
  • Houd je graag een raam open, ook tijdens de wintermaanden? Kies ervoor om te luchten tijdens de nacht of vroeg in de ochtend, wanneer het nog vochtig is buiten. In een vochtige lucht verspreiden pollen zich namelijk minder gemakkelijk;
  • Bij erg veel last van hooikoorts symptomen kun je ervoor kiezen om zelfzorgmiddelen te gebruiken. Zo kan een neuszalf helpen bij jeuk en/of een loopneus, maar ook kunnen oogdruppels ervoor zorgen dat jeukende ogen verleden tijd zijn.
  • Draag een zonnebril wanneer je naar buiten gaat, vooral wanneer er wind staat. Het stuifmeel verspreidt zich makkelijk door de wind en kan dus snel in de ogen terecht komen!

Actuele cijfers: hoeveel mensen hebben er werkelijk last van hooikoorts in de winter?

In Nederland heeft ongeveer 20% van de bevolking last van hooikoortsklachten, zo ongeveer 3,5 miljoen personen. Daarvan reageert ongeveer 35% op elzenpollen. Dat betekent dat ruim anderhalf miljoen mensen in de winter last krijgen van hooikoortsklachten, zoals veel niezen, jeukende ogen en een loopneus.   Liever een actueler beeld van de hooikoorts statistieken? Houd de cijfers in jouw omgeving in de gaten of word wekelijks op de hoogte gebracht wanneer het wél of juist géén lekker weer is voor hooikoortspatiënten door je aan te melden voor het gratis Hooikoortsalert. Weten wanneer wat bloeit? Houd de pollenkalender in de gaten!
Hooikoorts alert