Zonder hooikoorts op vakantie: 3 tips

We kijken er vaak het hele jaar naar uit: een welverdiende (zon)vakantie. Even een week of twee er tussenuit om te ontspannen. Het liefst wil je hier als hooikoortspatiënt natuurlijk zonder hooikoortsklachten van genieten, maar aangezien de meeste pollen door de lucht vliegen bij zomers weer, kan dat in het buitenland nog best een opgave zijn. Om te voorkomen dat je tijdens jouw vakantie rondloopt met tranende ogen, een loopneus en fikse niesbuien, hebben we 5 tips voor je op rij gezet om hooikoortsklachten op vakantie te voorkomen.

1: Kies de juiste bestemming

Omdat het pollenseizoen in sommige landen vroeger of later dan begint dan in Nederland, is het zaak om de periode van vertrek goed te overwegen. Hoewel het pollenseizoen in populaire Europese vakantielanden niet veel verschilt met Nederland, zijn er hier en daar toch periodes die je beter kunt vermijden in bepaalde landen. We zetten het hooikoortsseizoen per land voor je op rij. 

Spanje

Pollenseizoen: maart t/m september

Omdat de Spaanse lucht droger is in vergelijking met andere landen in Centraal-Europa, is de pollenconcentratie in dit vakantieland vrij laag. Ondanks dat kun je tussen maart en september toch last krijgen van hooikoortsklachten. Een ideale bestemming om te overwinteren dus! 

Frankrijk

Pollenseizoen: mei t/m juli

Frankrijk is een populaire vakantiebestemming, met name door de diverse landschapssoorten. Zo groeit in elk gebied een (andere) combinatie van verschillende bomen en planten. Het ligt er dus maar net aan waar je naartoe gaat.

België

Pollenseizoen: april t/m juli

Wil je graag naar België op vakantie? Zorg er dan voor dat je in de buurt blijft van de kust. Vermijd het liefst bosrijke gebieden, zoals de Ardennen. Daar kun je namelijk flink last krijgen van vervelende hooikoortsklachten. 

Duitsland

Pollenseizoen: februari t/m augustus

Met een vrij lang pollenseizoen, piekt de pollenconcentratie in de lucht van juni tot en met augustus. Dan zijn namelijk de gras- en plantenpollen actief. In de kuststreken van Noord-Duitsland is het pollenseizoen korter dan in het Westen of Zuiden.

Portugal

Pollenseizoen: maart t/m juli

Ook Portugal is ideaal om te overwinteren. Gedurende de zomermaanden zijn namelijk flink wat pollen actief. Alleen in de maanden november en december is Portugal volledig pollenvrij.

2: Last van hooikoorts? Ga naar het strand en vermijd het bos

Een vanzelfsprekende regel: vermijd het bos en andere bosrijke gebieden wanneer je tijdens het hooikoortsseizoen op vakantie gaat. Zoek in plaats daarvan liever het strand op. Als fervente strandganger heb je dus geluk: op het strand heb je namelijk weinig kans op rondvliegend stuifmeel. Vooral wanneer er een windje staat en deze vanuit de zee komt. 

Bevind je je toch in een gebied met een hoge pollenconcentratie, waar je toch veel buiten zult zijn? Kies ervoor om activiteiten ‘s ochtends vroeg te plannen. Dan zijn de pollen in de lucht beperkt, omdat de zon nog niet optimaal schijnt en pollen daardoor minder actief zijn.

3: Zorg altijd voor hooikoortsmedicijnen

Vergeet tijdens het inpakken van je koffer ook vooral niet om voldoende zelfzorgmiddelen mee te nemen. Denk hierbij aan antihistaminica als preventieve oplossing, maar ook bijvoorbeeld neusspray, neuszalf en oogdruppels zullen goed van pas komen als je zon gaat opzoeken!

Tip: Ga je op vakantie in eigen land? Bekijk de pollenkalender!

Heb je een vakantie in Nederland gepland? Houd de cijfers in de omgeving dan goed in de gaten. Wil je weten wanneer wat bloeit? Bekijk dan de pollenkalender.

Hooikoorts alert