Vandaag de dag denken we wel twee keer na bij elke nies, hoest of kriebel in de keel: is het Covid-19 of een onschuldige verkoudheid? In het pollenseizoen komt daar zelfs voor mensen met hooikoorts nóg een optie bij. Natuurlijk is er altijd de vuistregel van het RIVM: thuis blijven bij koorts of andere corona gerelateerde klachten, jezelf te testen op het virus en voorzichtig te zijn. Maar hoe kom je er nu echt achter of je je (misschien) onnodig zorgen maakt? Hoewel een hooikoortsallergie, een verkoudheid en het coronavirus symptomen kan hebben die op elkaar lijken, zijn deze niet altijd hetzelfde. In dit artikel leggen we aan de hand van een beschrijving van de klachten en een vergelijking kort uit hoe je het verschil tussen hooikoorts, een verkoudheid en het coronavirus kunt ontdekken.

Hooikoorts

Is het pollenseizoen ingetreden en heb je last van verschillende hooikoortsklachten zoals jeukende ogen, een loopneus en niesbuien, maar heb je geen last van koorts? Dan is de kans groot dat je last hebt van een pollenallergie. Voor de mensen die eerder, rond dezelfde periode in voorgaande jaren last hebben gehad van hooikoorts, zullen deze symptomen dan ook herkenbaar zijn. Het advies is om in dit geval te starten met het innemen van hooikoorts medicijnen met als werkzame stof antihistamine. Verdwijnen de klachten niet, of ervaar je deze klachten en zijn er maar weinig pollen actief in deze tijd van het jaar? Neem dan contact op met de huisarts.

Verkoudheid

Wanneer de slijmvliezen in de neus, keel en bijholten zijn ontstoken, is er sprake van een verkoudheid. Dit wordt veroorzaakt door een virus, wat ervoor zorgt dat de verkoudheidsklachten niet direct merkbaar zijn na besmetting. Door de ontsteking aan de slijmvliezen wordt er meer snot geproduceerd wat voor verschillende klachten kan zorgen zoals een verstopte neus, kriebelhoest of vastzittende hoest, keelpijn en hoofd- en/of oorpijn. In het geval van een verkoudheid treden er geen klachten op zoals koorts, benauwdheid of ademhalingsproblemen. Ervaar je klachten die lijken op een verkoudheid, maar weet je niet wat de oorzaak is? Blijf dan thuis, zoals aangeraden wordt door het RIVM. Twijfel je wat de oorzaak is van jouw symptomen? Dan is het altijd verstandig om medisch advies te raadplegen. Een verkoudheid is namelijk ook besmettelijk en kan makkelijk worden doorgegeven aan anderen.

Corona

Helaas is het coronavirus nog altijd erg actief, waardoor er dagelijks nieuwe besmettingen optreden. Daarom is het belangrijk om alert te blijven op corona symptomen. Waarin deze klachten verschillen van een verkoudheid of hooikoorts, is met name de aanwezigheid van symptomen zoals koorts, moeite met ademhalen en het verlies van reuk en/of smaak. Ook wanneer deze klachten mild lijken, is het altijd aangeraden een test te doen en binnen te blijven. Ook in dit geval geldt: neem altijd contact op met een arts wanneer je twijfelt om het risico tot het besmetten van anderen te beperken.

De belangrijkste verschillen in het kort

  • Allergieën zoals hooikoorts hebben vooral langdurige symptomen en omvatten niezen, hoesten en rode, waterige ogen;
  • Heb je last van een loopneus of jeukende ogen? Dit duidt meestal niet op het coronavirus.
  • Wanneer je een verkoudheid te pakken hebt, heb je geen last van koorts;
  • De meest voorkomende symptomen van Covid-19 zijn koorts, vermoeidheid, hoesten en kortademigheid.
  • Ben je veel aan het hoesten, voel je je vermoeid, heb je koorts, ben je kortademig en heb je geen smaak of reuk meer, dan is de kans groot dat het om het coronavirus gaat.
Hooikoorts alert