Hooikoorts? Haal deze 5 planten in huis 

Hooikoorts is voor niemand een pretje. Hoewel de boosdoeners van de allergie grofweg neerkomen op bloeiende planten en bloemen, is het toch niet altijd zo’n slecht idee om een aantal kamerplanten in huis te halen om hooikoorts juist tegen te gaan. Sommige plantensoorten zorgen namelijk voor extra zuurstof of hebben een luchtzuiverende werking. Ideaal wanneer je wel wat frisse lucht kunt gebruiken dus! In dit artikel zetten we voor je op rij welke hooikoorts vriendelijke planten je aan je interieur kunt toevoegen.

1: Vetplanten en cactussen

Vetplanten zijn de ideale plantensoort voor mensen met allergieën. Niet alleen zijn cactussen en vetplanten over het algemeen makkelijk te onderhouden en droogtebestendig: ook over pollen hoef je je geen zorgen te maken. Dat produceren ze namelijk niet. 

Hoewel een huis vol cactussen misschien net even een brug te ver is (en veel aan een droge woestijn doet denken) kunnen bloeiende cactussen toch heel wat kleur toevoegen aan een interieur. Sommigen krijgen namelijk prachtige bloemen. Vetplanten, zoals Aloë Vera, hebben een extra voordeeltje: het “sap” van de plant kun je onder andere gebruiken als natuurlijk middel om de huid te kalmeren, bijvoorbeeld wanneer je bent verbrand.

2: Vrouwentong (Sansevieria laurentii)

De Sansevieria is een bekende kamerplant en ideaal voor een pollenvrije slaapkamer. De plant, ook wel bekend als vrouwentong, is namelijk een van de beste luchtzuiverende planten en zuivert niet overdag, maar ’s nachts de lucht. Daarnaast zorgt de plant ook voor de toevoeging van extra vocht aan de lucht. 

Voor een ongestoorde nachtrust zonder jeukende ogen, nies- of hoestbuien en andere vervelende hooikoortsklachten ben je bij de Sansevieria dus aan het goede adres. Ook qua onderhoud is deze plant een fijne toevoeging aan je huis: de vrouwentong heeft bijna geen water nodig. Let op: de plant kan licht giftig zijn voor katten en honden.

3: Ananasplant (Bromelia corona)

De Ananasplant maakt deel uit van de Bromelia familie, die vooral groeit in de tropische delen van de wereld. Deze bijzondere kamerplant zuivert niet alleen de lucht, maar verbetert ook de luchtkwaliteit door er zuurstof van hoge kwaliteit aan toe te voegen. Ook produceert de ananasplant een bepaald type enzymen, dat zou kunnen helpen tegen snurken. Twee vliegen in één dus. Goed om te weten: na een aantal maanden valt de kleine ananas vanzelf af. Dit is normaal. Let op: ook deze plant kan giftig zijn voor huisdieren.

4: Philodendron scandens

Ben je geen fan van (grote) planten in een pot? Kies dan eens voor een hangplant óf een mooie vaas of schaal gevuld met water, waarin je een stekje van de plant laat ‘drijven’. Ook ideaal: aan een plant die met zijn wortels in water staat heb je niet veel omkijken. De Philodendron is een ideale plant als hangplant en “waterplant” door zijn luchtzuiverende kwaliteiten. Ook bij deze plant hoef je je geen zorgen te maken over stuifmeel of andere allergenen die voor vervelende klachten kunnen zorgen.

5: Drakenbloedboom (Dracaena marginata)

De drakenbloedboom of drakenplant is een indrukwekkende, groene struikachtige plant met smalle bladeren. Ook deze plant vergt weinig onderhoud en is daarom erg populair onder personen met lichtgroene vingers. Het enige wat je moet doen om deze plant in leven te houden, is hem een plekje geven met indirect zonlicht en de bodem licht vochtig houden. De Dracaena marginata is één van de meest efficiënte luchtzuiverende planten die de lucht zuiveren van giftige stoffen zoals xyleen, benzeen en formaldehyde. 

Maar let op: houd ook bij deze plant je huisdieren uit de buurt: deze kan namelijk giftig zijn.

Hooikoorts alert