Hooikoorts en voeding: dit is wat je beter wel (of niet) kunt eten

Hooikoorts of allergische rinitis is een veel voorkomende aandoening die jaarlijks veel mensen treft. Ondanks het feit dat hooikoorts een van de meest bekendste allergieën is, zijn wetenschappers er (nog) niet geslaagd om een geneesmiddel te ontwikkelen dat de allergie voorgoed “geneest”. Maar, één ding is zeker: naast het gebruik van zelfzorgmiddelen met antihistaminica om symptomen zoals rode, jeukende ogen en veel niezen te verlichten, kan de juiste voeding hier ook een handje bij helpen!

Een anti histamine dieet

De grote boosdoener bij hooikoorts is histamine. Als reactie op de rondzwevende pollen, maakt het lichaam dit stofje aan om de allergie tegen te gaan. Histamine is een lichaamseigen stof - een type eiwit - en komt daarnaast ook in veel voedingsmiddelen voor. Toch kan het kwaad wanneer er te veel in ons lichaam van aanwezig is, dus wie last van hooikoorts heeft én histaminerijk voedsel eet, zorgt op deze manier dus voor meer kans op hevige hooikoortsklachten. De oplossing: histaminerijke voeding zo veel mogelijk vermijden en zo je immuunsysteem ondersteunen. We zetten de belangrijkste voedingsmiddelen om te eten én te vermijden voor je op rij.

Wat liever niet eten bij hooikoorts

De volgende voedingsmiddelen bevatten van nature meer histamine en kun je dus beter vermijden:
  • Gefermenteerde producten: het fermentatieproces of rijpingsproces kan ervoor zorgen dat het histaminegehalte in voedsel stijgt. Om deze producten te maken, worden vaak verschillende bacteriën, schimmels en gist gebruikt. Denk hierbij aan wijn, koffie en thee, maar ook zuurkool, azijn, cider, melkproducten, cacao, sojaproducten, (oude) kazen, schimmel kazen, conserven en worsten.
  • Bepaalde vis- en vleessoorten: onder andere schaaldieren, kabeljauw, makreel, tonijn, vis in blik. Maar ook lams- en varkensvlees en wild.
  • Suikers: bijvoorbeeld drop, snoep, chocolade en frisdrank
  • Groente- en fruitsoorten: onder andere tomaten, biet, avocado, kiwi, aardbeien, meloen en frambozen.
  • Kruiden: peper, zout, kaneel, koriander, mosterdzaad en kerrie.
 

Voeding tegen hooikoorts: dit kun je wél eten

Een belangrijke stof is quercetine. Deze stof is afkomstig uit planten en is een enorm sterk antioxidant. Goed voor het immuunsysteem dus! Quercetine verhindert daarnaast ook de productie van histamine. De antioxidant komt voor in verschillende voedselgroepen en is veel te vinden in bijvoorbeeld:
  • Brandnetel: brandnetelthee kan helpen bij het verminderen van histamineaanmaak.
  • Lokaal geproduceerde honing: een simpele oplossing. Wanneer de honing daadwerkelijk in de omgeving is geproduceerd, bevat deze ook een kleine hoeveelheid stuifmeel waar jij zo heftig op reageert. Door regelmatig een kleine portie honing te eten, bouw je langzaamaan een resistentie op tegen deze pollen.
  • Gember: gember heeft een remmende werking op histamine. Daarnaast heeft het een antimicrobiële werking wat het immuunsysteem versterkt en ondersteunt.
  • Fruit en groente: zwarte en blauwe bessen, appels, peren, ananas. Maar ook broccoli, sperziebonen, andijvie, wortel, kiemgroenten, witlof, paksoi, koolsoorten (bloemkool, chinese kool).
  • Knoflook en ui, kurkuma, zoethout, venkel, tijm.
  • Zuivelvrije alternatieven: bijvoorbeeld amandelmelk, rijst- kokos- en havermelk.
Een flinke lijst! Dit betekent overigens niet dat je bepaalde voedselgroepen volledig links moet laten liggen óf een overvloed aan de andere groep hoort te eten. Probeer zo min mogelijk histaminerijke voedingsmiddelen tegelijk in één maaltijd te eten en pas je dieet geleidelijk aan om te zien wat voor jou het beste werkt en de klachten verlicht. Heb je last van een jeukende neus, prikkende ogen en/of andere vervelende symptomen die op hooikoorts kunnen wijzen? Doe de hooikoorts test en ontdek wat je het best kunt doen in jouw situatie, of kijk hoe je bepaalde hooikoortsklachten per lichaamsdeel het beste kunt behandelen.
Hooikoorts alert