Dat hooikoorts een vervelende aandoening is, is voor de slachtoffers van de allergie zonder twijfel een feit. Ongeveer 800,000 tot maar liefst 1,5 miljoen mensen in Nederland heeft er last van. Geen wonder dat we massaal op zoek zijn naar informatie én behandelmethoden voor de vele klachten die de pollenallergie met zich meebrengt. Maar, wat is feit en wat is fabel? Wij zetten de 7 belangrijkste feiten en fabels over hooikoorts voor je op rij.

#1: Hooikoorts kun je op latere leeftijd ontwikkelen

Feit. Hoewel de symptomen van hooikoorts zich vaak voor het eerst voordoen tijdens de tienerjaren, betekent dit niet dat de allergie niet op een latere leeftijd te ontwikkelen is. Helaas kan hooikoorts op elke leeftijd én bij iedereen toeslaan. Er zijn veel theorieën over de redenen waarom volwassenen ‘plotseling’ hooikoorts krijgen. De meest voorkomende theorie is dat de allergie altijd al in het lichaam aanwezig is, maar dat een bepaalde prikkel het op latere leeftijd aanwakkert.

#2: Het zit in de familie: hooikoorts is erfelijk

Feit. Wanneer de ouders aan bepaalde allergieën lijden, is de kans groter dat hun kind(eren) ook met hooikoorts en/of andere allergieën te maken krijgen.

#3: Honing helpt tegen hooikoorts symptomen

Fabel. Een lepeltje honing wordt al lang door sommigen aangeraden, maar werkt het ook echt? Helaas is daar te weinig onderzoek naar gedaan. Het smaakt natuurlijk niet verkeerd, maar hard bewijs dat het werkt, ontbreekt nog altijd.

#4: Last van een pollenallergie heb je alleen in het voorjaar

Fabel. De aanwezigheid van hooikoorts heeft wel degelijk met het weer te maken, maar dit betekent niet dat je alleen last van de allergie kunt hebben in een bepaald seizoen of periode van het jaar. De meeste grassen, bomen en planten beginnen namelijk in februari met bloeien. Dit duurt ongeveer tot september, met hierin piek van mei tot en met juli. Of hooikoorts in de winter onmogelijk is? Nee: sommige boomsoorten bloeien al vroeg in het jaar, zoals de Els.

#5: Een stevige regenbui biedt verlichting bij hooikoorts klachten

Feit. Omdat het stuifmeel zich op zonnige dagen (met een zuchtje wind) gemakkelijk in de lucht verspreidt, is een hevige bui hiervan de perfecte tegenhanger! Wanneer het regent, verspreiden pollen zich moeilijker door de lucht en komen daardoor minder snel in aanraking met het slijmvlies in de ogen, neus of keel. Heb je dus last van hooikoorts, maar wil je wel graag een frisse neus halen? Doe dit na een flinke regenbui zodat je die hevige hooikoorts klachten (zo veel mogelijk) kunt ontwijken.

#6: Douchen voor het slapengaan helpt

Feit. Naast het feit dat het stuifmeel terecht komt in de slijmvliezen van de neus, keel en ogen, blijven pollen ook gemakkelijk achter op onze huid of in ons haar. Om te voorkomen dat je ‘s nachts last krijgt van een loopneus of jeukende ogen doordat je ongemerkt achtergebleven stuifmeel verspreidt, is het belangrijk om ‘s avonds een douche te nemen. Regelmatig douchen helpt de allergenen uit huid en haar te verwijderen en voorkomt een hoop ongemak.

#7: Hooikoorts tabletten zijn pas nodig wanneer je klachten ervaart

Fabel. Wanneer je last krijgt van vervelende hooikoorts symptomen, wil je daar natuurlijk het liefst zo snel mogelijk vanaf. Uiteraard kan het dan goed helpen om zelfzorgproducten te gebruiken zoals een neusspray of neuszalf, of om hooikoorts medicijnen in te nemen. Maar, dit wil niet zeggen dat het niet effectief is om medicijnen zoals antihistaminica iets eerder in te nemen. Bijvoorbeeld een uur voordat je naar buiten gaat (tijdens het pollenseizoen).   Heb je last van een jeukende neus, tranende of prikkende ogen en/of andere vervelende symptomen die op hooikoorts kunnen wijzen? Doe de hooikoorts test en ontdek wat je het best kunt doen in jouw situatie.
Hooikoorts alert