Hooikoorts symptomen

Het hebben van hooikoorts gaat vaak gepaard met vervelende symptomen. Deze kunnen je doen denken aan de klachten die je ook bij verkoudheid ervaart. Denk bijvoorbeeld aan veel niezen, een loopneus of keelpijn. Het kan per persoon verschillen met wat voor verschijnselen je te maken krijgt.

De hooikoorts klachten ontstaan wanneer stuifmeel van bomen, grassen of planten in de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp terecht komen. Dit gebeurt in bepaalde maanden van het jaar, vaak wanneer het zonnig is en de bloemen en planten in bloei staan. Als reactie op het stuifmeel (pollen), gaat het lichaam meer slijmvlies aanmaken. Of je hooikoortsklachten kunt verwachten de komende dagen is te zien in onze hooikoortsradar.

Wat zijn geen symptomen van hooikoorts?

Sommige aandoeningen hebben vergelijkbare symptomen als hooikoorts. Maar wanneer je last hebt van de volgende klachten, duidt dit meestal niet op een hooikoortsallergie:

  • kortademigheid
  • hoge koorts
  • misselijkheid en/of braken
  • duizeligheid
  • een verlies van het reuk- of smaakvermogen

Hooikoorts kan voor de volgende symptomen zorgen:

  • een loopneus of verstopte neus
  • moeheid
  • jeukende en/of tranende ogen
  • niezen
  • een droge keel, keelpijn
  • hoesten
  • benauwdheid

Last van hooikoorts, en wil je graag weten wat je het best kunt doen? We hebben de kenmerken van hooikoorts en de klachten per lichaamsdeel voor je op een rijtje gezet.

Oogklachten

jeukende ogen en niezen hooikoorts

Zoals hierboven beschreven, maakt het lichaam meer slijmvlies aan wanneer er sprake is van hooikoorts. In ogen wordt het slijmvlies verdikt, wat ervoor zorgt dat ogen kunnen gaan tranen of erg jeuken. Ook komt een branderig gevoel aan de ogen vaak voor. Erg vervelend dus. Lees hier wat je het best kunt doen bij bepaalde hooikoortsklachten aan de ogen.

Jeukende ogen

Een constant kriebelgevoel in de ogen is een bekend hooikoorts symptoom en alles behalve prettig. Hoewel je het liefst even wrijft in de ogen om de jeuk te verlichten, is het juist aangeraden dit niet te doen. Dit kan de klachten namelijk alleen maar verergeren, omdat je zo met jouw hand het stuifmeel meer verspreidt en daarmee ook de irritatie.

Behandeling van jeukende ogen

De rondzwevende pollen die hooikoorts veroorzaken, leiden tot een allergische oogontsteking. Daar komt de jeuk en het branderige en/of tranende gevoel vandaan als je last hebt van hooikoorts. Om de allergische reactie te behandelen en daarmee het kriebelende gevoel te verzachten, zijn er speciale oogdruppels verkrijgbaar bij de apotheek. Wanneer je naast jeukende ogen ook last hebt van een loopneus, kun je een neusspray overwegen.

Om direct de jeuk in je ogen te verlichten, kun je een natte, koude washand nemen en deze zacht tegen het (gesloten) oog drukken. Wrijven maakt de klachten vaak erger, dus probeer dit zo min mogelijk te doen! Zorg er ook voor dat je je handen goed schoonhoudt en voldoende wast, zodat je verdere ontsteking kunt voorkomen.

light-bulb

Tips bij jeukende ogen

  1. Het dragen van een (zonne)bril als bescherming;
  2. Vermijd het wrijven bij jeuk, gebruik liever een natte washand;
  3. Gebruik een koud kompres op het ooglid;
  4. Kies voor een neuszalf of neusspray;
  5. Gebruik oogdruppels ter verlichting van de klachten;
  6. Overleg met drogist of huisarts of antihistaminica jouw klachten kunnen verlichten;.
  7. Contact vermijden met pollen is erg lastig, vooral omdat ze zich in de buitenlucht bevinden en je daar niets tegen kan doen. Wel kun je op Hooikoortsalert.nl gemakkelijk zien welke dagen er geschikt zijn voor een buitenactiviteit door middel van verschillende kleurcodes. Plan je graag vooruit en wil je weten waar je aan toe bent voor de komende week? Meld je dan aan met jouw e-mailadres en ontvang wekelijks een vooruitblik.

Tranende ogen

Hooikoorts kan er ook voor zorgen dat de ogen overmatig tranen. Ook dit is een gevolg van het verdikte en geïrriteerde slijmvlies. Een paar minuten buiten zijn is al voldoende om de waterwerken flink te laten stromen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten!

Behandeling van tranende ogen

Geprikkeld, geïrriteerd slijmvlies aan de ogen, en daarmee vaak tranende ogen, kan ontzettend vervelend zijn in het dagelijks leven. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om deze klachten te verminderen. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende zelfzorgproducten beschikbaar, zoals oogdruppels of neusspray. Deze zijn gemakkelijk te verkrijgen bij de drogist of apotheek. Twijfel je? Raadpleeg dan de huisarts voor advies over het geschikte product.

light-bulb

Tips bij tranende ogen

  1. Gebruik een natte, koude washand om je ogen te kalmeren, maar wrijf niet;
  2. Heb je lang haar? Steek dit dan het liefst op. De pollen en het stuifmeel die de allergische reactie veroorzaken, kunnen daarin blijven hangen en telkens voor (meer) irritatie zorgen;
  3. Overleg met huisarts of drogist of een antihistaminicum de klachten kan verminderen. Medicatie met deze werkende stof kunnen namelijk een onderdrukkende werking hebben op allergische reacties;
  4. Komt er een regenbui aan? Ga vlak daarna lekker naar buiten. De buitenlucht is dan gezuiverd en de klachten zullen aanzienlijk verminderd zijn;

Krijg je traanogen van airco?

Ja, het is mogelijk dat de koude lucht van airconditioning in plaats van droge ogen, tranende ogen veroorzaakt. Wanneer verwarmde of koele lucht te droog is kunnen de ogen gaan tranen om dit te compenseren.

Je kunt de omgeving vochtiger maken door waterbakjes aan de verwarming te hangen of een bakje water bij de airconditioning te plaatsen. Ook kun je ervoor kiezen om oogdruppels te gebruiken.

Neusklachten

neusklachten bij hooikoorts

Omdat hooikoorts ervoor zorgt dat slijmvlies gaat irriteren, krijgen veel mensen last van de neus. Hier bevindt zich namelijk ook slijmvlies. De klachten variëren tussen een loopneus of juist een droge neus, tot een verstopt gevoel in de neus. Wat te doen bij welke symptomen? Dat hebben we voor je op een rijtje gezet met de juiste informatie, handige tips en een passende behandeling.

Loopneus

Het hebben van een loopneus komt er vaak op neer dat het snot erg vloeibaar of waterig is. Daardoor ‘loopt’ het gemakkelijk naar beneden en ben je bijna voortdurend bezig met je neus snuiten. Dat lijkt een goed idee, maar kan in veel gevallen ook juist zorgen voor meer irritatie en/of beschadiging van het neusslijmvlies.

Behandeling van loopneus

Vaak kun je aan het hebben van neusklachten al gauw koppelen dat je last hebt van hooikoorts. Het zijn namelijk vaak één van de eerste symptomen waar je een pollenallergie aan kunt herkennen. Gelukkig zijn er verschillende zelfzorgproducten of handelingen die je kunt doen om de vervelende loopneus te verminderen.

Tweeledige aanpak bij loopneus

De beste aanpak om zo snel mogelijk van een loopneus af te komen, is tweeledig. Begin daarvoor met een neuszalf die het neusslijmvlies herstelt en beschermt. Als tweede kun je in overleg met de huisarts of apotheekmedewerker bespreken welke behandeling van de oorzaak het beste bij jou past: bijvoorbeeld een neusspray, of medicijnen in de vorm van hooikoortstabletten.

light-bulb

Tips bij loopneus

  1. Probeer het gebruik van een neuszalf of neusspray om klachten te verlichten;
  2. Snuit niet te hard en te vaak, maar doe dit zachtjes. Houd de handen schoon en was ze regelmatig;
  3. Je kunt er voor kiezen om buiten een mondkapje dragen om blootstelling aan pollen te verminderen;
  4. Vermijd grasvlakten of gebieden met veel bomen en planten. Op Hooikoortsalert.nl bekijk je eenvoudig welke dag geschikt is om eropuit te gaan, zonder, of met zo min mogelijk vervelende pollen in de lucht.

Verstopte neus

Zelfs na het snuiten van je neus lijkt er niets veranderd te zijn: nog steeds zit je met dat vervelende, verstopte gevoel. Dat is erg storend, zeker als je ook nog eens actief bezig wilt zijn. Onderstaand vind je handige informatie over wat te doen bij een verstopte neus als gevolg van hooikoorts, de behandeling en handige tips.

Behandeling van verstopte neus

Vaak zit eerst je linker- en dan je rechterneusgat dicht en dan weer andersom. Doordat het neusslijmvlies opzwelt, wordt de doorgang in de neus vernauwd met als gevolg een verstopt gevoel. Hoe kom je daar vanaf? De makkelijkste manier is ervoor te zorgen dat het verdikte slijmvlies slinkt en/of verdunt. Dit kan door bijvoorbeeld een neusspray of neuszalf te gebruiken. Deze zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij de apotheek. Ook kun je ervoor kiezen met een zoutoplossing te spoelen. Dit kan helpen om de neus (tijdelijk) vrijer te maken.

light-bulb

Tips bij verstopte neus

  1. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt;
  2. Overweeg met een herstellende neuszalf te smeren, om zo het neusslijmvlies terug in balans te brengen;
  3. Vermijd plekken met veel pollen, dus vermijd grassen, bomen, planten: in veel gevallen dus de natuur;
  4. Onthoud dat pollen overal aan blijven kleven. Zo blijven ze gemakkelijk zitten op handen, huid, haar en kleding. Dus, was je handen goed en laat kleding zo min mogelijk buiten drogen.

Niezen

Ook constant niezen is een erg herkenbaar symptoom van hooikoorts. Dit is een reactie van geprikkeld slijmvlies in de neus. Het kan een prikkelend gevoel geven, en ja hoor: dan een grote niesbui. Lees hier wat je tegen (overmatig) niezen en een geprikkelde neus kunt doen.

Behandeling van niezen

De grootste ergernis is bij velen het onophoudelijk blijven niezen. Drie keer is mooi weer, maar laat dat mooie weer nu net de oorzaak zijn van jouw niesbuien! De beste methode om het niezen in te perken, is door het contact met pollen te minimaliseren. De pollen worden gemakkelijk via de lucht om je heen ingeademd en veroorzaken voordat je het weet een niesreactie.

Het kan raadzaam zijn om een neuszalf te gebruiken. Een neuszalf zorgt namelijk voor een beschermend laagje op het neusslijmvlies, waardoor het stuifmeel hier niet direct in contact mee kan komen. Het stuifmeel, of de pollen, blijven zo namelijk ‘plakken’ in de zalf. Naast een neuszalf, kun je er ook voor kiezen vaseline te gebruiken. Breng dit dan aan op de huid rond de ogen en neus.

light-bulb

Tips bij niezen

  1. Draag een (zonne)bril of in het uiterste geval een mondkapje om de aanraking met pollen te verminderen;
  2. Wrijf niet in je neus en houd je handen schoon;
  3. Gebruik een neuszalf of neusspray met een vettige substantie om het stuifmeel uit de lucht te ‘filteren’;
  4. Nies in je elleboog (om mogelijke verspreiding van virussen te voorkomen).

Keelklachten

keelpijn bij hooikoorts

Het veel schrapen van de keel, vervelende kriebels in de keel of pijn bij het slikken: stuk voor stuk vervelende klachten die bij pollen allergie komen kijken. Ook in de keel bevindt zich slijmvlies, wat door de pollen van grassen, planten of bomen geïrriteerd en geprikkeld raakt. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam daarop reageert, bijvoorbeeld door te hoesten, de keel te schrapen, of zelfs met een benauwd gevoel. Voel je je benauwd door hooikoorts of zorgt de hooikoorts voor enorme keelpijn? Lees hier wat je het best kunt doen om de verschijnselen te verzachten.

Keelpijn

Keelpijn komt in verschillende vormen en gradaties voor. Droge hoest en irritatie in de keel leiden vaak tot een pijnlijke keel. Soms komen vervelende verschijnselen zoals heesheid of (veel) dik slijm ook nog eens om de hoek kijken.

Behandeling van keelpijn

Naast hooikoorts, kan keelpijn een hoop andere oorzaken hebben. Veel mensen hebben tijdens een verkoudheid last van keelpijn, maar ook personen met astma kunnen met keelpijn te maken krijgen. Heb je dus geen last van andere verschijnselen, of twijfel je of hooikoorts wel de boosdoener is in jouw situatie? Raadpleeg dan een arts voor gericht advies en de juiste medicijnen.

Gelukkig is keelpijn in veel gevallen vaak gemakkelijk te verlichten met diverse huis-tuin-en-keuken tips en middelen. Denk daarbij aan voldoende drinken en (water)ijsjes eten. Het zuigen zorgt namelijk voor extra aanmaak van speeksel, wat de keel helpt te verzachten. Bij beginnende keelpijn kan het innemen van een keelpastille of zuigtablet helpen. Deze zelfzorgproducten zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij de apotheek.

light-bulb

Tips bij keelpijn

  1. Houd de vochtinname op peil, drinken is namelijk erg belangrijk. Kies voor water, of lauwwarme thee, eventueel met honing. Vermijd het drinken van alcohol;
  2. Stop met roken en vermijd meeroken. Ook is het aangeraden om stoffige omgevingen te vermijden. Dit kan beide voor droogte en irritatie van het slijmvlies zorgen;
  3. Vermijd gebieden met veel pollen, dus het bos, grasvelden en plekken met veel planten;
  4. Het gorgelen met een zoutwateroplossing kan reinigend en verzachtend werken. Doe dit ongeveer een halve minuut en spuug daarna uit;
  5. Keelpastilles kunnen de pijnklachten verzachten.
  6. Bij beginnende keelpijn kun je pijnstillende zuigtabletten nemen.

Luchtwegen

hoesten bij hooikoorts

Hooikoortsklachten uiten zich in de bovenste luchtwegen, zoals de keel en neus. Droge hoest en benauwdheid komen helaas ook vaak bij hooikoorts voor. Onderstaand vind je een overzicht van wat je bij deze hooikoortsklachten kunt doen en hoe je ze kunt verlichten.

Hoesten

Door het prikkelende, geïrriteerde gevoel van pollen in het slijmvlies, ontstaat er een hoestreactie. De hoest kan erg droog en pijnlijk aanvoelen. Let op! Hoestklachten kunnen ook veroorzaakt worden door een verkoudheid of verschijnselen zijn van het coronavirus.

Behandeling van hoesten

Ben je ontzettend aan het hoesten met hooikoorts als boosdoener? Het slimste om te doen is er dan voor te zorgen dat er zo min mogelijk stuifmeel in de luchtwegen terecht komt. Vermijd gebieden met veel bomen en planten, vooral wanneer het waait! Wil je er toch op uit? Na een regenbui is de lucht ‘schoon’ en zal je minder last hebben van droge hoest door hooikoorts. Ook kun je op Hooikoortsalert.nl gemakkelijk zien welke dag geschikt is om naar buiten te gaan.

Het gebruik van een mondkapje kan helpen de stoffen die hoesten door hooikoorts veroorzaken, buiten te houden. Zo bescherm je jouw keel wanneer je naar buiten gaat tegen een allergische reactie. Daarnaast is het belangrijk om veel te drinken, maar ook kan een keelpastille helpen om de pijn te verminderen.

light-bulb

Tips bij hoesten

  1. Hoest altijd in je elleboog. Ben je niet zeker van de oorzaak van je hoest? Neem dan contact op met je huisarts;
  2. Droge hoest of hoestbuien in de nacht? Houd de ramen in de slaapkamer gesloten en leg een extra kussen onder je hoofd (als je plat ligt vergroot dit de hoestprikkel).
  3. Contact vermijden met pollen is erg lastig. Op hooikoortsalert.nl lees je welke dagen geschikter zijn voor een buitenactiviteit of abonneer je op de gratis mailservice en ontvang elk week een vooruitblik welke dag(en) geschikt zijn voor een buitenactiviteit.

Benauwdheid

Vervelende symptomen gerelateerd aan hooikoorts kunnen samengaan met benauwdheid. Dit gebeurt vaak wanneer zowel het slijmvlies in de neus én luchtwegen aangetast en/of geïrriteerd zijn. Het wordt dan lastiger om te ademen, waardoor benauwdheid helaas kan optreden. Heb je last van een benauwd gevoel? Overleg dan altijd eerst met jouw huisarts om andere aandoeningen uit te sluiten.

Behandeling van benauwdheid

Bij benauwdheidsklachten is het erg belangrijk om een medisch specialist te raadplegen. Benauwdheid kan namelijk ook een teken zijn van andere aandoeningen, zoals astma of bronchitis. Heb je last van een piepende ademhaling? Neem dan onmiddellijk contact op met de huisarts.

light-bulb

Tips bij benauwdheid

  1. Neem contact op met je huisarts om je benauwdheidsklachten te overleggen;
  2. Vermijd bosrijke omgevingen;
  3. Probeer rustig te blijven;
  4. Raadpleeg zelfzorg producten zoals een neusspray of keelpastille om de luchtwegen vrij te maken.
Hooikoorts alert